TÉMA

Filmy

Nový Wes Anderson, očekávaná detektivka od Scorseseho nebo Indiana Jones. Festival v Cannes představil program

Filmový festival v Cannes představil svůj program, kde se o hlavní cenu budou ucházet novinky režisérů Wese Andersona, Aki Kaurismakiho, Wima Wenderse nebo Alice Rohrwacherové. V hlavní soutěži bude o udělení Zlaté palmy mezi 19 filmy rozhodovat porota v čele se švédským režisérem Rubenem Östlundem, který ocenění získal loni za film Trojúhelník smutku. Festival na jihu Francie letos potrvá od 16. do 27. května.
14. 4. 2023|

Putin nařídil promítání filmů o agresi proti Ukrajině v ruských kinech

Šéf Kremlu Vladimir Putin nařídil ministerstvu kultury, aby zajistilo promítání filmů o agresi proti Ukrajině v ruských kinech. Resort kultury má také poskytnout potřebnou podporu dokumentaristům, aby mohly vzniknout snímky ukazující „odvahu“ a „hrdinství“ ruských vojáků. Vyplývá to z nařízení vládě zveřejněného na webu Kremlu.
3. 1. 2023|

Kreml vydal doporučení, jak mají v Rusku vypadat novoroční oslavy

Ruská prezidentská administrativa vydala místním úřadům doporučení, jak postupovat při oslavách Nového roku. Vladimir Putin mimo jiné navrhuje, aby obce, kulturní instituce a státní podniky „projevily zdrženlivost ve výdajích“, ale zároveň nezapomněly na „hrdinství vojáků“. Informovala o tom RBC, přičemž podrobnosti doporučení potvrdil serveru Meduza zdroj blízký jedné z regionálních správ. Ruské ministerstvo kultury také na konci listopadu zveřejnilo seznam „prioritních témat“ pro filmaře, kteří chtějí v příštím roce žádat o státní granty.
5. 12. 2022|

Z Okupace se stalo Ovládnutí. V Izraeli se promítají české filmy

Tento týden se v Izraeli koná velká přehlídka českého filmu. Na rozdíl od předchozích let pořadatelé nemusejí řešit koronavirová omezení. Přesto mají před sebou nelehký úkol: prosadit se v rámci pestrého letního kulturního programu ve druhém největším městě v zemi, Tel Avivu.
16. 8. 2022|

Nákupy se s covidem stále více přesouvají na internet, potvrzují statistici

Internet k nakupování používá 57 procent Čechů, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2019 před pandemií koronaviru a o tři body více než loni. Za dva roky to tak představuje nárůst podílu nakupujících on-line téměř o polovinu. Jídlo z restaurací si objednává pětina lidí, loni to bylo 13 procent. Vyplývá to z údajů, které v úterý prezentoval Český statistický úřad.
23. 11. 2021|

Soud EU: Vlastníci autorských práv mohou žádat údaje o pirátských uživatelích internetu. Ale přiměřeně

Majitelé autorských práv mohou žádat poskytovatele internetového připojení o údaje o zákaznících, na které chtějí podat žalobu kvůli sdílení hudby nebo filmů. Na stranu vlastníků práv se postavil Soudní dvůr Evropské unie, upozornil ale, že žádosti musejí být přiměřené a odůvodněné.
17. 6. 2021|