TÉMA

Pražský vrchní soud

Nastrčeným podnikatelům v kauze MSD zpřísnil soud tresty. Skutky manažerů vrátil k dalšímu dokazování

Pražský vrchní soud je přesvědčený, že manažeři vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva (MSD) se dopustili závažnějších trestných činů než porušení povinnosti při správě majetku. Rozsudek, který trojici posílal na pět až šest let do vězení, proto v úterý zrušil a skutky mužů vrátil k dalšímu dokazování. Naopak pravomocně rozhodl o nastrčených podnikatelích, kteří se podíleli na vyvádění peněz ze záložny. Většině zpřísnil tresty odnětí svobody.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 12:09|

Soud zrušil Tempelovi výkon doživotního trestu. Ve vězení ale zůstává

Pražský vrchní soud rozhodl, že se Robert Tempel nebere do vazby a zároveň vydal příkaz k jeho propuštění z výkonu doživotního trestu odnětí svobody. Odsouzen byl za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku a Ústavní soud toto rozhodnutí minulý týden zrušil. Na svobodu Tempel propuštěn nebyl, protože mu ještě neskončil dřívější trest. ČTK původně informovala o pravomocném zrušení doživotního trestu. Vyjádření Vězeňské služby opravila mluvčí Vrchního soudu v Praze.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 19:46|

Server Ulož.to prohrál spor o stahování českých filmů. Musí odstranit Pelíšky nebo Kobry a užovky

Ze serveru Ulož.to nebude možné stáhnout Pelíšky a dalších pět českých filmů. Ve středu o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který vyhověl žalobě agentury Dilia. Právní zástupce serveru řekl po zasedání novinářům, že rozsudek může mít negativní precedenční charakter a dopad na svobodu internetu. Ulož.to následně vydalo vyjádření, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle právníka agentury chtěla Dilia vyslat zprávu o tom, že filmy jsou na serveru nelegálně.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 18:51|

Pochválil útočníka z Nového Zélandu na internetu. Soud mu potvrdil tříletou podmínku

Za schvalování teroristického útoku v novozélandském Christchurchi na internetu pražský vrchní soud potvrdil Jakubu Weingärtnerovi z Olomouce maximální možný podmíněný trest, tedy tříletý s pětiletou zkušební dobou. Odsouzený tvrdí, že svůj komentář na internetu myslel ironicky. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
27. 10. 2020|