TÉMA

Fotbalová asociace

Soud rozdal tresty za manipulaci zakázek Českých drah. Policie případ odhalila díky odposlechům v kauze fotbalové korupce

Někdejší fotbalový funkcionář Roman Rogoz se dohodl se státním zástupcem na dvouleté podmínce za podvod v případu manipulace zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z anonymizovaného vyjádření, které České televizi poskytl Obvodní soud pro Prahu 1. Dohoda je podle něj pravomocná. Obžalobě čelilo dalších šest lidí a dvě firmy. Soud je potrestal podmínkami nebo peněžitými tresty. Manipulaci zakázek kriminalisté odhalili v rámci odposlechů v kauze korupce ve fotbalu, kde Rogoz také čelí obžalobě společně s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími obžalovanými.
17. 1. 2024|

Na ovlivnění dotací jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči u soudu Pelta

Na ovlivnění dotačního řízení jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči ve čtvrtek u soudu exšéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Ke kauze zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dodal, že někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) u něj jako člověk navždy prohrála. Valachová má v procesu postavení svědkyně. Proti její výpovědi se ve čtvrtek vymezili i ostatní obžalovaní včetně šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a bývalé náměstkyně pro sport Simony Kratochvílové. Rozsudek vyhlásí pražský městský soud 27. dubna.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:07|

Kauza sportovních dotací se vrátila na začátek. Kratochvílová zkritizovala obžalobu, Pelta nepřišel

Pražský městský soud v pondělí znovu začal projednávat kauzu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Obžalobě z manipulací čelí dvě organizace a pět lidí včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace Miroslava Pelty. Dle Kratochvílové byl v rozdělování dotací chaos, který „kreativně vylepšovala“ tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), jak uvedla u soudu.
30. 1. 2023|

Kvůli zakázce na dezinfekci stadionů policie obvinila šest lidí a čtyři firmy

V kauze podezřelé zakázky Fotbalové asociace ČR na dezinfekci stadionů policisté obvinili šest fyzických a čtyři právnické osoby z podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Fyzickým osobám hrozí v případě prokázání viny vězení od dvou do osmi let.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 15:04|

Policie přišla do sídla Fotbalové asociace. Podle médií se zajímala o tendr na dezinfekci šaten

Do sídla Fotbalové asociace České republiky (FAČR) na pražském Strahově se znovu dostavila policie. Informaci několika médií potvrdil mluvčí FAČR Michal Jurman. Asociace podle něj kriminalistům předává veškerou vyžádanou dokumentaci, další podrobnosti neuvedl. Podle serverů Seznam Zprávy a iSport.cz se policisté zajímali o zakázku na dezinfekci šaten. Existuje podezření, že asociace nehospodárně nakládala s finančními prostředky.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 16:31|

Policie mapovala majetek Romana Berbra. Našla balíčky peněz s nápisem „Moje“ i firmu na Seychelách

Policie dále rozkrývá kauzu údajné korupce ve fotbale. Podle spisu zajistila na několika místech miliony korun obviněného Romana Berbra. V jeho bankovní schránce kriminalisté objevili investiční drahé kovy. Zjistili zároveň, že ovládá společnost na Seychelách. I kvůli tomu zůstává bývalý místopředseda fotbalové asociace ve vazbě.
26. 11. 2020|

Jak Berbr vládl fotbalu? Záběry ukazují, co se dělo při zmanipulovaných zápasech

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr je ve vazbě. Policie ho obvinila z uplácení rozhodčích a zpronevěry. Reportéři ČT přinášejí záběry ze zápasů, které byly podle policie uplacené. Kam všude měl sahat vliv muže, kterého označují za vládce českého fotbalu? Tématu se věnovali Ondřej Golis, Hanuš Hanslík a Aneta Snopová.
27. 10. 2020|