TÉMA

Lenochod

Lenochod vrací úder. Videopast natočila nezvyklý souboj v pralese

Vědci natočili pomocí ukryté kamery v jihoamerickém pralese souboj, v němž odrážel útoky predátora tvor, který měl útok podle všech předpokladů jasně prohrát. Podle autorů studie záznam vrhá nové světlo na vztah predátor–kořist.
16. 8. 2023|

Vědci objevili v Brazílii nový druh lenochoda s hlavou připomínající kokos

V jihoamerickém pralese žije pozoruhodný lenochod, který má hlavu připomínající kokosový ořech. Nemá ani české jméno, špatně se studuje, protože žije jen v korunách vysokých stromů, a je zřejmě ohrožený. Vědci nyní zjistili, že ve skutečnosti se jedná hned o dva druhy.
4. 10. 2022|

Zraněný Chewbacca pomohl lenochodům. Ve Venezuele vznikla nová záchranná stanice

Lenochod s přezdívkou Chewbacca, připomínající chlupatou postavu z filmové série Star Wars, stojí za založením záchranné stanice ve venezuelské městě San Antonio de Los Altos. Zraněného Chewbaccu našel Juan Carlos Rodriguez se svou ženou Haydee na silnici. Manželé se rozhodli, že lenochodovi pomůžou a na svém pozemku vybudovali pro zvíře zázemí. Po mnoha konzultacích s odborníky se postupně začali o problematiku lenochodů zajímat. K Chewbaccovi postupně přibyli i další zranění lenochodi, které se pár snaží postupně vracet zpět do přírody. V tuto chvíli je na stanici současně ošetřováno kolem čtyřiceti dalších lenochodů a manželé financují chod zařízení z vlastních zdrojů. Následky zranění u Chewbaccy jsou však natolik vážné, že lenochoda nebude možné do přírody vrátit ani v budoucnu.
5. 8. 2021|

Vědci našli stopy jako z Doby ledové. Vyprávějí o setkání mamuta, lenochoda a lidského batolete

Američtí vědci odhalili v národním parku White Sands stopy, které vyprávějí záhadný, ale překvapivě povědomý příběh. Ten se odehrál asi před deseti tisíci lety a hlavní roli v něm hráli mamut, lenochod a lidské batole.
26. 10. 2020|