TÉMA

Rizikové skupiny

Nemocnice v Česku začínají vyžadovat respirátory. Chtějí chránit především rizikové skupiny

V souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací pandemie covidu-19 přistupují nemocnice k zavádění povinnosti nosit ochranu dýchacích cest. Česká televize zjistila, že se nově tato povinnost týká pacientů a návštěv Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakultní nemocnice Ostrava, v nejbližších dnech zavede opatření i Fakultní nemocnice Motol.
18. 7. 2022|

Vakcíny poskytují výbornou imunitu i devět měsíců po očkování, ukázal výzkum. Výjimkou jsou senioři a vážně nemocní

Rozsáhlá studie z reálných dat ve Velké Británii ukázala, že protilátky získané očkováním proti covidu-19 mizí jen velmi pomalu. Výjimkou jsou starší lidé a také ti s chronickými nemocemi. Výsledky tohoto výzkumu jsou zásadní pro podávání třetí dávky vakcíny.
17. 9. 2021|

Shoda nad penzemi stále není. Poslance čekají mimořádné schůze i hlasování o desítkách návrhů

Koalice stále nemá dohodu na budoucí podobě penzí. Je sice shoda na navýšení o 300 korun nad rámec zákonné valorizace, na dřívějším odchodu do důchodu u náročných profesí nebo bonusu za vychované dítě ale ne. Obě úpravy dřív představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) jako součást změn důchodového systému. Poslanci ČSSD je ale navrhují jako pozměňovací návrhy a k tomu má výhrady premiér. Poslance toho ale na třech mimořádných schůzích čeká mnohem víc.
28. 7. 2021|

Pardubice žalují distributora falešných nanoroušek, případem se zabývá soud

Pardubice podaly žalobu na distributora falešných nanoroušek, které město nakoupilo pro lidi nasazené v první linii boje proti pandemii, sdělil ČT mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. Vědci z Technické univerzity v Liberci loni v listopadu zjistili, že roušky dovážené zejména z Asie žádný nanomateriál neobsahují. Magistrát za pět a půl tisíce roušek zaplatil téměř tři čtvrtě milionu korun.
22. 6. 2021|

Lidé trochu rezignovali a jsou unavení, jak se rychle mění stanoviska a rozhodnutí politiků, říká Balík z KARIM

V českých nemocnicích v současnosti skončí necelých pět procent nakažených koronavirem, lidé by měli být ohleduplní a dodržovat vládní opatření kvůli rizikovým skupinám, jež jsou vůči nákaze náchylné. V neděli to řekl vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) Martin Balík z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, který byl hostem Interview ČT24.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 12:10|