TÉMA

Změna času

Noc na neděli bude o hodinu kratší. Začne platit letní čas, vlaky naberou zpoždění

V noci na neděli začne v Česku platit letní čas. Hodiny se ve 02:00 posunou o 60 minut vpřed. Zatímco náramkové či nástěnné hodiny si lidé musí většinou posunout sami, hodiny v přístrojích jako telefon nebo počítač se jim přeřídí automaticky. Standardní středoevropský čas, nepřesně nazývaný zimní, se vrátí poslední říjnovou neděli.
30. 3. 2024|

V neděli začne platit letní čas. Noc se o hodinu zkrátí

V neděli začne v Česku platit letní čas, takže se noc ze soboty na neděli o hodinu zkrátí. Ve 2:00 se hodiny posunou na 3:00. Letní čas pak potrvá do 29. října. Podle některých odborníků má střídání času negativní vliv na zdraví a psychiku lidí a neplní už svůj původní účel, tedy úsporu energií. Přechod na letní čas se zčásti dotkne i železniční dopravy.
25. 3. 2023|

V noci „zmizí“ hodina, začne letní čas. Vlaky proto budou mít ráno zpoždění, v MHD pojede o spoj méně

Začne opět platit letní čas. Noc na neděli bude o hodinu „kratší“, změna času nastane ve 2:00 SEČ, respektive 3:00 SELČ. Stále se nic nemění na tom, že se letní čas zavádí na větší část roku, snahy o změnu na úrovni Evropské unie pohřbily prozatím jiné události. Tak jako obvykle musí cestující počítat se zpožděním nočních vlaků. Města, která provozují noční MHD, trochu ušetří, protože vypraví o jeden nebo dva spoje méně.
26. 3. 2022|

Končí letní čas. V noci na neděli „přibude“ hodina, vlaky musí počkat

Končí středoevropský letní čas, dalších pět měsíců budou hodiny v Česku ukazovat astronomický středoevropský čas. V noci na neděli tedy „přibude“ hodina – ve 3:00 středoevropského letního času se ručičky vrátí na 2:00 středoevropského času. Lidé, kteří musí v neděli ráno vstávat, si přispí, noční vlaky budou hodinu stát na nádražích a noční tramvaje či autobusy ve velkých městech, kde jezdí v pravidelných intervalech, pojedou vícekrát než v jiné noci.
30. 10. 2021|

Noc přinese hodinu navíc. Mění se čas na zimní

Během noci na neděli začne platit zimní čas. Ve tři hodiny ráno se posunou hodiny zpět na 2:00 a noc tak bude o hodinu delší. Česko stejně jako většina dalších evropských zemí tím jako každý rok opustí letní čas a vrátí se k času astronomickému. Standardní středoevropský čas (SEČ), pro který se vžilo označení zimní, bude platit do 28. března příštího roku.
24. 10. 2020Aktualizováno24. 10. 2020, 14:13|