TÉMA

Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen kolonizuje ve filmové Zemi zaslíbené dánská vřesoviště

Dánská herecká hvězda Mads Mikkelsen se opět objeví v historickém dramatu podle skutečné události. Hraje kolonizátora nehostinných dánských vřesovišť ve snímku s názvem Země zaslíbená (v originále Bastarden). Ve světové premiéře příběh uvidí diváci filmového festivalu v Benátkách, v předstihu ho přibližuje trailer. Snímek se natáčel i v českých lokacích.
25. 8. 2023|

Festival v Cannes aplaudoval Harrisonu Fordovi, Indianu Jonesovi už vlažněji

Mimo soutěž promítl festival v Cannes ve světové premiéře nový film ze série o Indianu Jonesovi. Jeho představitel Harrison Ford si ikonický klobouk dobrodružného archeologa nasadil podle všeho naposledy. Dojatý osmdesátiletý herec promítání snímku s podtitulem Nástroj osudu osobně na francouzském festivalu uvedl. Dostalo se mu bouřlivého přivítání, samotný film už budil vlažnější reakce.
19. 5. 2023|

Na Hollywood nemyslím, řekl v Cannes Johnny Depp. Amerika je ale prý připravena na jeho návrat

Nejsledovanější osobou na úterním zahájení letošního ročníku festivalu v Cannes byl herec Johnny Depp. Před festivalovým palácem ho vítaly tisíce fanoušků, po premiéře jeho snímku Jeanne du Barry – Králova milenka následovaly sedmiminutové ovace. Výrazného aplausu se na přehlídce dočkává skoro každá první projekce, podle některých médií ale vřelé přijetí herci, jenž se v posledních letech zabýval soudními spory s exmanželkou, otevírá znovu dveře do Hollywoodu.
17. 5. 2023|

Kina otevírají poprvé od loňského října. Míří do nich české filmy i odkládaný Hollywood

Divadla, kina, koncertní sály a třeba také cirkusy mohou po několikaměsíční pauze způsobené protikoronavirovými opatřeními od pondělí znovu otevřít sály pro diváky. Kulturní akce uvnitř se mohou konat s účastí nejvýš 500 lidí, pořadatelé mohou obsadit maximálně polovinu kapacity. Kina mají připravena desítky premiér, velká část divadel ale čeká s představeními uvnitř na červen.
24. 5. 2021|

Země nomádů získala čtyři ceny BAFTA. Nejlepším hercem se stal Anthony Hopkins

Ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) za nejlepší film, herečku, režii i kameru si v neděli odnesl snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Ocenění bylo uděleno také třiaosmdesátiletému Anthonymu Hopkinsovi. Ten získal cenu pro nejlepšího herce díky svému výkonu ve snímku Otec (The Father), kde hrál roli muže trpícího stařeckou demencí. Film, který natočil francouzský režisér Florian Zeller, rovněž obdržel cenu za nejlepší adaptovaný scénář.
11. 4. 2021|

Evropské filmové ceny vyhrál Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga

Hlavní cenu letošních Evropských filmových cen si odnesl snímek Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga. Ten získal ocenění i za režii. Slavnostní ceremoniál se kvůli pandemii covidu-19 poprvé konal on-line.
12. 12. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Mads Mikkelsen zakládá Jezdce spravedlnosti

Snímek Retfærdighedens Ryttere (v českém překladu Jezdci spravedlnosti) staví své postavy před těžké životní zkoušky. Markusovi při útoku zemřela žena, bere proto zákon do vlastních rukou. Filmový trailer nicméně neopomíjí, že nebudou chybět ani napínavá akce a černý humor.
24. 10. 2020|