TÉMA

Civilisté

Hamás neporazíme bez vstupu do Rafáhu, už máme datum operace, řekl Netanjahu

Izraelská vláda už má stanovené datum zahájení operace v Rafáhu, řekl v pondělí její předseda Benjamin Netanjahu, aniž by to blíže specifikoval. Spojené státy americké podle svých slov nemají indicie, že by operace v této oblasti na jihu Pásma Gazy měla „bezprostředně“ začít. Nejdřív se podle Bílého domu uskuteční americko-izraelská jednání. Washington tlačí Jeruzalém k tomu, aby zajistil evakuaci civilistů.
8. 4. 2024|

Pentagon poupravil Austinovo vyjádření ohledně počtu zabitých žen a dětí v Pásmu Gazy

Pentagon korigoval vyjádření amerického ministra obrany Lloyda Austina, který ve své výpovědi v Kongresu prohlásil, že počet palestinských žen a dětí zabitých Izraelem od začátku války v Pásmu Gazy přesahuje 25 tisíc, upozornila agentura Reuters. Americké ministerstvo obrany uvedlo, že údaj se opíral o sdělení Hamásem ovládaných úřadů v Pásmu Gazy, nikoliv o americké zpravodajské informace. Palestinské úřady v enklávě, které ovládají teroristé, ráno sdělily, že v konfliktu zemřelo od loňského října přes 30 tisíc lidí. Číslo však nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:47|

Případ nestojí na důkazech, ale jen na argumentech, hodnotí Foltýn obvinění Izraele z genocidy

Mezinárodní soudní tribunál neřekl Izraeli, že má ukončit vojenskou operaci v Pásmu Gazy, a naopak nařídil Hamásu propustit rukojmí, zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 bezpečnostní analytik Otakar Foltýn, který komentoval týden starý předběžný verdikt Haagu. Podle experta je právní postup ze strany Jihoafrické republiky založen na argumentech, nikoli na důkazech ohledně páchání genocidy proti palestinským obyvatelům Pásma Gazy.
2. 2. 2024|

Po ruském ostřelování zemřelo na Ukrajině několik lidí. Kyjev hlásí zničení radarové stanice nepřítele

Při ruském ostřelování severoukrajinské Sumské oblasti přišli o život čtyři lidé, další dva lidé zahynuli při dvou útocích na zničenou východoukrajinskou obec Avdijivka, uvedly místní úřady. V Doněcké oblasti zahynul jeden člověk, dalšího mrtvého hlásí Chersonská oblast. Ukrajina i Rusko uvedly, že čelily také náletům dronů. Podle vyjádření ukrajinské armády se jejím silám podařilo na Krymu zničit radarovou stanici ruské protivzdušné obrany.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 21:33|

„Právní nástroje neplatí.“ V ruských věznicích mizí ukrajinští civilisté

Ve vězeňských táborech a vazebních věznicích Ruska a také na okupovaných územích Ukrajiny jsou tisíce ukrajinských civilistů. Zadrželi je v takzvaných filtračních táborech nebo přímo na ulicích kvůli tomu, že se údajně stavěli na odpor „speciální vojenské operaci“, jak Moskva nazývá válku proti Ukrajině. Zavřeli je bez obvinění, bez vyšetřování, bez soudu a termínu propuštění na svobodu. Proto je nemožné vypátrat je úřední cestou. Na rozdíl od válečných zajatců neexistují žádné mechanismy vedoucí k jejich osvobození, upozornila britská stanice BBC.
9. 1. 2024|

„S naším domem vypálili i naši duši“. Izraelci po návratu do kibuců nacházejí zkázu

Izraelci se po útoku Hamásu postupně vracejí do svých domovů u hranic s Gazou – někteří z nich ovšem nemají kam. V kibucech nalézají vypálené domy a ve vzpomínkách znovu prožívají hrůzy 7. října. Řadě z nich navíc teroristé povraždili příbuzné. Obnova kibuců bude nákladná, pomoc slíbilo třeba Německo. Do zničených domovů se vracejí během příměří i palestinští civilisté v Pásmu Gazy.
29. 11. 2023|

Strach o život je všudypřítomný. ČT natáčela v ostřelované Avdijivce, kde zůstávají stovky lidí

Rusko opět zesílilo útoky proti zničeným městům Bachmut a Avdijivka na východě Ukrajiny. Právě do druhého města se zcela výjimečně podařilo dostat zpravodajce ČT Darje Stomatové a kameramanovi Jánu Schürgerovi. Reportéři nabízejí exkluzivní svědectví z místa, kde pouhé stovky metrů od ruských pozic živoří tisícovka lidí.
14. 11. 2023|

Izraelská armáda uvedla, že pomůže s evakuací dětí z nemocnice v Gaze

Na severu Pásma Gazy dochází k tvrdým střetům. Jeruzalém hlásí, že jeho jednotky zabily dalších sto padesát teroristů a získaly kontrolu celkem nad jedenácti pozicemi Hamásu. Bojuje se mimo jiné v blízkosti nemocnice Šífa, situace civilistů zůstává kritická. Izraelská armáda podle mluvčího pomůže z této nemocnice v neděli evakuovat děti. Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval, aby Izrael „přestal zabíjet malé děti a ženy“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzkázal, že za případné škody způsobené civilistům může Hamás.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 23:25|

Rusům vadí vývoz obilí, útočí i na civilisty. Ukrajinský přístav Izmajil se učí žít pod palbou

Rusové opakovaně cílí na důležitou infrastrukturu v ukrajinském přístavním městě Izmajil. Strategický význam Izmajilu vzrostl po vypovězení obilné dohody Ruskem, protože tudy vede alternativní obchodní trasa. Obyvatelé města si museli zvyknout na nepolevující útoky, které stále častěji cílí také na civilisty.
26. 10. 2023|

Rychlá evakuace severu Gazy je nemožná, zní ze světa. EU ztrojnásobí humanitární pomoc Palestině

Izraelem stanovená lhůta, aby Palestinci odešli ze severní do jižní části Pásma Gazy, vypršela v pět hodin odpoledne místního času (čtyři hodiny SELČ). Přesvědčení, že tak rozsáhlá evakuace v krátké době není možná, vyjádřil šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell i vrcholný představitel OSN. Před vysídlováním Palestinců varovaly také arabské státy. Lídr teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja v sobotu  prohlásil, že Palestinci Pásmo Gazy nikdy neopustí. EU ztrojnásobí humanitární pomoc Palestině.
14. 10. 2023Aktualizováno14. 10. 2023, 19:54|

Izraelská armáda dokončuje přípravy na pozemní operaci ze vzduchu, moře a po souši

Izraelská armáda uvedla, že dokončuje přípravy na významnou pozemní operaci v Pásmu Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel. Armádní prohlášení podle něj uvádí, že se izraelské síly připravují na „rozšíření ofenzivy“ a „koordinovaný útok ze vzduchu, moře a po souši“. Izraelské obranné síly v sobotu oznámily, že zabily dva velitele Hamásu Muráda abú Muráda a Alí Kazího. Oba se podle Izraele podíleli na útocích teroristické organizace z konce minulého týdne.
14. 10. 2023Aktualizováno14. 10. 2023, 19:25|

Izrael pokračuje v bombardování Gazy. Každý člen Hamásu je podle Netanjahua „mrtvý muž“

Na severu Izraele zněly výstražné sirény. Izraelská armáda uvedla, že obdržela zprávy o narušení izraelského vzdušného prostoru z Libanonu. Později poplach odvolala s tím, že se vniknutí letounu nepotvrdilo. Hranice s Libanonem je neklidná poté, co teroristé z Hamásu zabili stovky Izraelců a v odvetě začaly na Gazu létat bomby. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil po boku opozičního lídra Bennyho Gantze, že „zničí a rozdrtí“ palestinské hnutí Hamás a každý jeho člen je „mrtvý muž“.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 20:06|

Teroristé Hamásu do Gazy unesli nemocnou seniorku, novorozence i cizince

Teroristé z Hámasu od víkendu dál zadržují na 150 rukojmích. Svět obletěl třeba emotivní snímek hrdě napřímené staré ženy na golfovém vozíku v Gaze. Palestinští ozbrojenci si při výběru nebrali žádné servítky, z Izraele odvlekli také malé děti nebo cizince. Řada rodin si stěžuje, že stále nemá o svých příbuzných žádné zprávy.
10. 10. 2023|

Izraelci kontrolují celou hranici s Pásmem Gazy. Shromažďují u ní vojáky

Izraelská armáda oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s palestinským Pásmem Gazy, podle BBC se u ní soustředí 35 izraelských praporů. Pásmo Gazy nadále čelí bombardování ze vzduchu, které provádí izraelské letectvo v reakci na útok teroristů Hamásu na izraelském území. Počet mrtvých přesáhl v Izraeli podle oficiálních údajů tisícovku, v Pásmu Gazy devět stovek. USA poskytnou Izraeli vojenskou pomoc, obsahovat bude mimo jiné rakety pro izraelský systém protivzdušné obrany.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 21:52|

Během ruského ostřelování severu a jihu Ukrajiny zemřelo ve čtvrtek pět lidí

Při čtvrtečním ruském ostřelování byly zabity tři ženy v jihoukrajinském městě Cherson a další dva lidé v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Informovaly o tom ve čtvrtek večer podle agentury Reuters místní úřady. Podle ruského ministerstva obrany systémy protivzdušné obrany zničily v noci na pátek nad Kurským a Kalužským regionem jedenáct ukrajinských bezpilotních letounů.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 11:52|

Islamisté v Mali při útoku na loď zabili desítky civilistů

Nejméně 49 civilistů a patnáct vojáků zabili na severovýchodě Mali islamisté při útoku na vojenský tábor a plavidlo. S odvoláním na tamní prozatímní vládu o tom informovala agentura Reuters. Mnoho dalších lidí bylo zraněno. Vláda, která vyhlásila třídenní národní smutek, v prohlášení v televizi zdůraznila, že počet obětí je předběžný. Při odvetě zemřelo přibližně padesát útočníků.
8. 9. 2023|

Ukrajina hlásí další civilní oběti. Při nedělním ostřelování zemřelo i nemluvně

Při nedělním ruském ostřelování dvou vesnic v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny bylo zabito sedm civilistů, včetně 23denního dítěte, oznámil ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 17:06|

Ukrajincům na frontě pomáhá pojízdná zubařská ordinace, zaplatili ji Češi

Ve speciálně upraveném nákladním autě funguje plně vybavená zubní ordinace. Na její přestavbu se složili Češi a její posádka nyní slouží poblíž frontové linie u 24. ukrajinské brigády. Pracuje v ní čerstvě vystudovaný a poté mobilizovaný zubař Max. Zkažené zuby jsou podle něj velký problém – bolest dokáže vojáky někdy i vyřadit z boje.
28. 6. 2023|

V Súdánu se navzdory příměří dál bojuje, ze země se evakuují diplomaté

V Súdánu po krátkém klidu zbraní pokračují boje mezi tamní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Podle reportéra agentury DPA se v sobotu ráno stalo hlavní město Chartúm opět terčem bombardování, ozývala se rovněž střelba. Súdánská armáda oznámila, že kvůli střetům by v nejbližších hodinách měli být evakuováni diplomaté ze Spojených států, Británie, Číny a Francie. České velvyslanectví v Káhiře, pod které Súdán spadá, nemá v tuto chvíli informace o tom, že by v nejbližších hodinách bylo možné provést evakuaci českých občanů.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 21:38|

Vojenská junta na myanmarský Nový rok údajně propustila tisíce vězňů

Myanmarská junta propustila 3113 vězňů, včetně 98 cizinců. S odvoláním na prohlášení vojenské vlády to v pondělí uvedla agentura Reuters, podle níž krok přišel na myanmarský Nový rok. Teprve před pár dny armáda při leteckém útoku na odpůrce nedemokratické vlády zabila kolem sta lidí.
17. 4. 2023|

Po útoku v Tel Avivu zemřel italský turista, sedm lidí je zraněných. Útočníka zastřelila policie

Při útoku na přímořské promenádě v Tel Avivu v pátek zemřel italský turista, dalších sedm lidí ze zahraničí utrpělo zranění. Národnost oběti potvrdil Řím. Izraelská policie uvedla, že zastřelila útočníka. Byl to podle ní izraelský Arab. Muž najížděl autem do chodců a střílel na ně.
7. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 11:11|

Avdijivka mizí z povrchu zemského. Může se stát „druhým Bachmutem“, připustili Ukrajinci

Ruské síly zintenzivnily svůj útok na Avdijivku v Doněcké oblasti. Město na frontě se pokoušejí obklíčit, do bojů je nasazen tankový sbor i zkušení bojovníci Wagnerovy skupiny. S výhledem na další zhoršení bezpečnostní situace evakuovala radnice své zbývající pracovníky. Stejný krok doporučuje i obyvatelům, kteří živoří pod troskami domů. Někteří civilisté však odejít odmítají.
29. 3. 2023|

Češi pomáhají na Ukrajině nejen materiálně, ale i jako zdravotníci

Na Ukrajině stále pomáhají desítky českých dobrovolníků. Nejčastěji jako medici nebo řidiči, kteří přivážejí materiální pomoc – a to jak lidem žijícím v blízkosti fronty, tak i přímo k jednotkám.
20. 3. 2023|

„Na pohřbívání neměli moc času.“ Ukrajina v osvobozené zemi vidí stopy ruských zločinů

Vraždy civilistů, znásilňování a mučení se už pár týdnů po začátku invaze na Ukrajinu ukázaly jako standard pro chování ruské armády. V zónách, které Rusové okupují, dochází běžně k válečným zločinům, o kterých se svět dozvídá, až když je vojáci opustí. Ukrajina už některé jejich pachatele soudí, většinou ale v jejich nepřítomnosti. Politici také mluví o tom, že je třeba ustanovit speciální tribunál.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:00|