TÉMA

Druhá tráva

„Meky navěky,“ potvrdily čtyři ceny Anděl za Posledné veci Mira Žbirky. Do Síně slávy vstoupil Zdeněk Svěrák

Zpěvák a skladatel Miro Žbirka se stal jednoznačným vítězem cen Anděl za rok 2022. Nominován byl in memoriam ve čtyřech kategoriích – a čtyři sošky mu také náleží. Včetně té za album Posledné roky a sólového interpreta. Jako nejlepší sólová interpretka vzešla z hlasování České hudební akademie Lenny. Kapelou roku je Vypsaná fiXa. Do Síně slávy vstoupil textař Zdeněk Svěrák.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 23:00|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Druhá tráva vydává z nové desky jen Díl první. Je poctou Waitsovi i Nine Inch Nails

Robert Křesťan a Druhá tráva patří mezi špičku tuzemské country a folkové hudby. O jejich tvorbu je zájem i v kolébce těchto žánrů, tedy ve Spojených státech, kde pravidelně koncertují. Novou desku ale natáčeli pod dohledem britského producenta. Vydávají ji po devíti letech od poslední nahrávky a pod názvem Díl první. Na Díl druhý prý ještě dojde.
21. 10. 2020|