TÉMA

Šardice

Na Brněnsku by mohl vzniknout nový zdroj pitné vody. Kraj hloubí vrty v místech bývalých dolů

Podzemní voda, která u Oslavan na Brněnsku vtéká do bývalých černouhelných dolů a mění se v kontaminovanou důlní vodu, by mohla sloužit jako zdroj pitné vody. Jihomoravský kraj začal hloubit v údolí Neslovického potoka dva vrty o hloubce 25 metrů. V následujících dnech má pak kraj spolu se Svazkem vodovodů a kanalizací Ivančice získat informace o vydatnosti zdroje i o chemických a fyzikálních vlastnostech vody.
30. 10. 2023|

Muzeum v Brně zrekonstruovalo Palác šlechtičen a připravilo expozice o lidové kultuře a loutkářství

Palác šlechtičen v centru Brna se opět otevře veřejnosti. Výstavní prostor, který je součástí Moravského zemského muzea (MZM), prošel rozsáhlou rekonstrukcí a proměnou stálých expozic. Návštěvníky seznámí s loutkářským uměním a také tradiční lidovou kulturou na Moravě. Lidé si prohlédnou také kapli Očišťování Panny Marie.
21. 4. 2022|

Jihomoravský kraj chce proti suchu zapojit vodu z bývalých dolů. Začít hodlá už příští rok

Jihomoravský kraj má plán, jak se postavit hrozícímu suchu. Chce začít využívat vodu z bývalých podzemních dolů. Vhodná místa pomohla vytipovat analýza, kterou si kraj už nechal zpracovat. Uvádí se v ní, že nejvíc takových míst je na Břeclavsku a Hodonínsku. Nyní bude hejtmanství zjišťovat, kolik vody v jednotlivých zdrojích je a jak nákladné by bylo její čerpání na povrch. S pilotními projekty chce začít už příští rok.
23. 11. 2021|

V nemocnicích pracují jako dobrovolníci učitelky ze zdravotní školy a hasiči

Nemocnice zřizované Jihomoravským krajem mají dostatek lůžek pro pacienty s covidem-19, potřebují ale výpomoc zhruba pěti set studentů medicíny. Kromě mediků se do práce zapojují také dobrovolníci jiných profesí. Jihomoravská krajská zařízení jich poptávají desítky. V Kyjově už začali vypomáhat například dobrovolní hasiči, ve Znojmě učitelky ze zdravotní školy. Přípravou procházejí také policisté.
20. 10. 2020|