TÉMA

Martina Berdychová

Stát chce do záchrany pevnosti Josefov investovat přes miliardu. Žádá ale regionální spoluúčast

Více než miliardu korun hodlá vláda investovat do záchrany pevnosti Josefov na Náchodsku. Není to poprvé, co stát slíbil se v památkové rezervaci angažovat, předchozí snahy ale skončily poté, co objekty nesplňovaly požadavky na energetické úspory. Nyní je nutnou podmínkou spoluúčast regionálních partnerů.
30. 1. 2024|

Končí družstevní výroba vamberecké krajky. Tradici udržuje ještě zájmová škola

Skončila družstevní výroba paličkované vamberecké krajky. Od čtyřicátých let šlo o hlavní produkt organizace, která sdružovala na čtyři sta krajkářek z Orlickoústecka. Tradice v oblasti ale trvá minimálně čtyři staletí. Pokračovat v ní bude hlavně zájmová škola.
14. 12. 2023|

Hradec Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Nabídne 18 lůžek

Královéhradecký kraj ve středu v Hradci Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Objekt, který stál osmdesát milionů korun, nabídne místo osmnácti klientům ve třech samostatných domácnostech. „Zařízení pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou podpory na Hradecku doposud chybělo,“ uvedlo hejtmanství. Pozemek pro výstavbu domova v centru klidné hradecké čtvrti Roudnička kraji prodalo za 4,25 milionu korun město.
6. 9. 2023|

Kraj chce přestavět Vrbenského kasárna v Hradci Králové na muzejní a kulturní centrum

Královéhradecký kraj chce přebudovat chátrající Vrbenského kasárna v centru Hradce Králové na muzejní a kulturní centrum. Náklady na opravu budov a vybudování expozic hejtmanství odhaduje na šest set padesát milionů korun. Zhruba ze tří čtvrtin by jej chtělo financovat z evropských dotačních programů, zejména z Národního plánu obnovy. Na rekonstrukci kasáren už má kraj stavební povolení.
12. 7. 2022|

Nový domov seniorů v Opočně je hotový. Sloužit má kvůli problémům s vybavením až na podzim

V areálu bývalé nemocnice v Opočně na Rychnovsku skončila stavba domova seniorů. Přestavba jedné z budov vyšla na více než sto milionů korun a začala v září 2020. Klientům začne domov sloužit na podzim, do té doby se musí ještě dovybavit. Města Opočno a Dobruška, kterým byl objekt v pátek předán, však mají problém s dodávkou vybavení.
6. 5. 2022|

V Opočně dokončili rekonstrukci historických varhan. Chystá se jejich žehnání i koncert

V klášterním kostele Narození Páně v Opočně na Rychnovsku opět zazní zvuk varhan. Vzácný jednomanuálový nástroj z poloviny 18. století prošel v posledních čtyřech letech rekonstrukcí. V sobotu jej požehná královehradecký biskup Jan Vokál. Poté začnou varhany sloužit nejenom při bohoslužbách, ale také pří koncertech. Oprava byla možná díky dárcům a dotačnímu programu Královéhradeckého kraje.
23. 4. 2022|

Klicperovo divadlo v Hradci Králové dál povede jeho dosavadní ředitelka Eva Mikulková

Funkci ředitelky Klicperova divadla v Hradci Králové obhájila Eva Mikulková. Správní rada Klicperova divadla schválila výsledek výběrové komise a jmenovala ji na dalších šest let. Zřizovatelem Klicperova divadla jsou město Hradec Králové a Královéhradecký kraj.
25. 1. 2022|

Hradecká galerie moderního umění koupila ojedinělou sbírku brněnského galeristy Tutsche

Galerie moderního umění v Hradci Králové získala za 12 milionů korun sbírku Karla Tutsche čítající téměř osm set uměleckých děl. Jedná se o největší akvizici umění v historii krajských galerií. Klíčová díla z Tutschovy sbírky jsou k vidění ve čtvrtém patře galerie do 23. května 2021. V ucelené podobě vystaví galerie sbírku po detailním probádání v roce 2023.
4. 5. 2021|

Královéhradecký kraj má nové vedení, hejtmanem je Červíček

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal lídr koalice ODS, STAN a Východočeši Martin Červíček (ODS). Na ustavujícím jednání ho zastupitelé zvolili většinou 29 z 45 hlasů. Senátor, bývalý policejní ředitel a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 13:11|

V Královéhradeckém kraji bude vládnout čtyřkoalice s hejtmanem Červíčkem z ODS

Zástupci koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES) v pondělí odpoledne podepsali koaliční smlouvu. V krajském zastupitelstvu čítajícím 45 členů budou mít většinu 27 hlasů. Budoucí hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) bude mít pět náměstků, dosavadní hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) má náměstky čtyři.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 17:33|