TÉMA

Radka Wildová

Ministerstvo slibuje přidat vysokým školám příští rok 1,3 miliardy

Vysoké školy, které jsou i podle ministerstva školství dlouhodobě podfinancované, mají příští rok dostat navíc alespoň 1,3 miliardy korun proti původnímu návrhu rozpočtu. Do budoucna by měla jejich situaci pomoci zlepšit chystaná změna způsobu financování. Na senátním veřejném slyšení, jehož tématem byly problémy financování vysokého školství v ČR, to v pondělí uvedla vrchní ředitelka ministerské sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Radka Wildová.
2. 10. 2023|

Akademici předali ministerstvu školství petici kvůli financování vysokých škol

Akademici v pátek dopoledne předali petici adresovanou členům vlády, v níž žádají o řešení finanční krize univerzitních pracovišť. Petiční archy se zhruba čtyřmi tisíci podpisy zástupci iniciativy Hodina pravdy zanesli na podatelnu ministerstva školství (MŠMT). Asociace děkanů filozofických fakult přitom zaslala žádost o setkání a předání petice do rukou ministra školství Vladimíra Balaše (STAN). Ten ve čtvrtek podal rezignaci na svou funkci, ale podle mluvčí resortu Anety Lednové už dříve z pracovních důvodu ze setkání omluvil a požádal o předání petice standardní formou.
21. 4. 2023|

Balaš s Fialou probere rozpočet vysokých škol. Nestačí jen opatření ze strany státu, upozornil

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) bude o navýšení rozpočtu vysokých škol v úterý mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS), ve středu by měla záležitost projednat vláda, řekl ministr po jednání se zástupci škol. Zdaleka však nestačí jen opatření ze strany státu, upozornil. Spolupracovat podle něj musí i samy vysoké školy. Do úterního protestu proti podfinancování humanitních a společenskovědních oborů se zapojí devět vysokých škol. Univerzita Palackého v Olomouci vedle přednášek a shromáždění uspořádá hodinovou výstražnou stávku. Podle dokumentu resortu by se měl rozpočet univerzit letos mimořádně navýšit o zhruba 900 milionů korun.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 21:54|

Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci Prahy a Pekingu, tvrdí čínská ambasáda

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce České republiky a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená „zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu“. Mise vedená předsedou senátního školského výboru Jiřím Drahošem (za STAN) je v plánu od soboty do 24. září. Čínský režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii a neuznává jeho nezávislost.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 23:20|

Ministerstvo zvažuje dvě verze maturit: Pro cestu na vysokou, nebo rovnou na trh práce

Expertní tým z Univerzity Karlovy (UK) navrhl, aby měla maturita do budoucna dvě podoby. Vedle té běžné by středoškoláci mohli získat maturitu profesní, která by dostačovala pro výkon povolání, ale ne pro studium vysoké školy. Součástí maturity by se mohlo stát i skládání maturitních či absolventských prací s obhajobou. Think-tank UK Vzdělání21 plán představil na tiskové konferenci. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) doplnil, že návrh jeho resort zohlední při rozhodování o změně podoby zkoušky, kterou chce představit na jaře příštího roku.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 19:58|

Odborníci představili možnosti, jak zvládnout školní rok během pandemie. Navrhují systém pro dobrovolníky

Odborníci z Univerzity Karlovy připravili doporučení pro řízení škol během pandemie. Navrhují například vznik skupiny, která bude sbírat data o počtu nakažených ve školách, nebo informační systém pro dobrovolníky ve školství. Nápady podle nich mají pomoci k co nejlepšímu zvládnutí aktuálního školního roku, který poznamenala pandemie covidu-19. Návrhy shrnuli v dokumentu, který zástupci univerzity představili na on-line tiskové konferenci.
19. 10. 2020|