TÉMA

Canterbury

Posvátný obřad i divadlo. Westminster představuje dějiště korunovací už téměř tisíc let

Svačina během mše, zákaz vstupu pro manželku, ceremonie za halíř nebo ikonické živé vysílání. Korunovační obřad pro panovníky Anglie, Skotska, Velké Británie a Spojeného království je starý více než tisíc let. Dříve šlo o nezbytnou etapu na cestě stát se králem či královnou. Nyní panovník podle zákona nastupuje ihned po smrti svého předchůdce. Obřad ale zůstává důležitou událostí. Král Karel III. bude čtyřicátým vládnoucím panovníkem korunovaným ve Westminsterském opatství. To je místem pro tento rituál od roku 1066.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 09:10|

Kláštery dokázaly odolat vikingům. Archeologové popsali příběh jednoho, který vydržel celé století

Archeologové dospěli k závěru, že anglosaské kláštery byly vůči útokům vikingů odolnější, než dosud předpokládali. A to přesto, že opatství ležela přímo v centrech pozornosti námořních nájezdníků.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 06:40|

„Ztratili jsme téměř dědečka národa,“ řekl k úmrtí Philipa jeho druhorozený syn princ Andrew

„Je to velká ztráta. Myslím, že bych to řekl tak, že jsme ztratili téměř dědečka národa,“ řekl novinářům princ Andrew k úmrtí svého otce prince Philipa. Druhorozený syn královského páru tak učinil po nedělní bohoslužbě, která se konala v katedrále v Canterbury. Princ Philip, manžel britské královny Alžběty II., zemřel v pátek ve věku 99 let. Andrew svého otce označil za „pozoruhodného muže“.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 17:16|

EU chce vystupňovat jednání o dohodě, Londýn to přivítal

Britský ministr Michael Gove přivítal slova hlavního vyjednavače Evropské unie Michela Barniera o ochotě sedmadvacítky vystupňovat tento týden jednání o budoucím partnerství. Klíčový spolupracovník britského premiéra Borise Johnsona hovořil o konstruktivním kroku a optimismu. Předtím však prohlásil, že rozhovory může oživit jen změna přístupu ze strany EU a že kýžená dohoda za současného stavu před koncem přechodného období brexitu uzavřena nebude. Podle agentury Reuters lze vývoj vnímat jako určitý průlom po týdnech vyčkávání na obou stranách.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 18:48|