TÉMA

Odplata

Izrael tají scénáře odvety. Může cílit na jaderné zařízení Íránu či milice

Svět s napětím očekává izraelskou reakci na íránský útok. Všechny varianty, o kterých jedná vláda premiéra Benjamina Netanjahua, jsou pro Teherán bolestivé, neměly by ale rozpoutat konvenční válku, uvedla izraelská média. Jeruzalém může rozhodnout o tvrdší odplatě a udeřit na jaderná zařízení či vojenské cíle a armádní činitele přímo v Íránu. Tento scénář by však mohl ohrozit existenci nové koalice, která o víkendu pomáhala chránit židovský stát před íránskými raketami. Mírnější reakci představuje možný kybernetický útok proti Teheránu či úder na proíránské skupiny v regionu.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 20:30|

Výbuchy v ruských skladech prošetřuje vojenská prokuratura, mohlo by jít i o vnitřní odpor

Na ruském území dochází v poslední době k podezřelým událostem; jen v uplynulých třech týdnech jich země zaznamenala nejméně pět, když mohutné požáry zachvátily sklady munice a paliva, vojenský výzkumný ústav i významnou chemičku. Události vyšetřuje vojenská prokuratura. Jednou z interpretací jsou diverzní zákroky ze strany samotných Rusů.
3. 5. 2022|

Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas

Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|

Polsko zadrželo 28 migrantů, kteří na jeho území pronikli z Běloruska

Polští pohraničníci v pátek večer zadrželi 28 migrantů, kteří pronikli přes hranici s Běloruskem. Podle mluvčí pohraniční stráže Anny Michalské členové běloruských bezpečnostních složek polské pohraničníky oslňovali a házeli po nich kameny. Zadržené migranty Poláci dovedli zpátky na pohraniční linii.
11. 12. 2021|

Palestinský doktor, kterému izraelský nálet zabil dcery, se spravedlnosti nedovolal. I přes nepřízeň osudu pomáhá jiným

Přes deset let se palestinský doktor Ezzeddín Abú al-Áiš domáhal od Izraele omluvy za smrt svých tří dcer a neteře. Zabila je izraelská střela, která během Války v Gaze v roce 2009 zasáhla jeho dům. Nejvyšší soud v Jeruzalému ale jeho žádost definitivně zamítl.
26. 11. 2021|

Spojené státy bombardovaly zařízení proíránských milic v Sýrii

Spojené státy provedly v Sýrii vzdušné útoky na zařízení, která využívají milice podporované Íránem. Podle Pentagonu jde o odplatu za raketový útok z poloviny tohoto měsíce v Iráku, uvedla agentura AP. Podle Reuters přišlo o život nejméně 17 lidí, některé zdroje hovoří o jednom mrtvém a několika zraněných.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 17:05|

Proti učiteli vyhlásili islamisté před vraždou fatvu. Francouzská policie teď vyšetřuje několik desítek lidí

Francouzská policie po páteční vraždě učitele Samuela Patyho zahájila vyšetřování několika desítek islamistů, především kvůli jejich příspěvkům na internetu, oznámil ministr vnitra Gérald Darmanin. Na dějepisáře ze školy na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine podle něj otec jedné žákyně a jeden muslimský aktivista vyhlásili zjevně fatvu. Podle agentury AFP je nyní v souvislosti s vyšetřováním ve vazbě 15 lidí.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 22:05|