TÉMA

Nemocnice Jihlava

Část nemocnic přeočkovává své zaměstnance proti černému kašli

Některé nemocnice přeočkovávají své zaměstnance proti černému kašli. Například Fakultní nemocnice Hradec Králové vakcínu nabízí přednostně zdravotníkům, kteří pracují s dětmi, své zdravotníky očkuje i pražská Fakultní nemocnice v Motole. Tato zařízení nejvíce ohroženému personálu vakcínu hradí, jinde to ale není pravidlem, jak zjistila ČT z odpovědí patnácti českých nemocnic.
11. 4. 2024|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Rada Kraje Vysočina odvolala ředitele jihlavské nemocnice Veleva podezřelého z korupce

Rada Kraje Vysočina odvolala šéfa Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva. Policie ho spolu s dalšími devíti lidmi stíhá kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. Ve středu ho soud poslal do vazby. Novým ředitelem bude náměstek Alexander Filip. Rada zároveň rozhodla, že v nemocnicích, které zřizuje, nařídí mimořádné kontroly. Jeden z obviněných manažerů v kauze se podle serveru Seznam zprávy policii doznal.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 18:27|

Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic

Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 15:23|

Ministerstvo po zatýkání v nemocnicích zastavilo dotace za miliardu. Žalobce zvažuje vazbu pro několik obviněných

Ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na pondělní zatčení deseti manažerů v krajských nemocnicích zastavilo financování jejich projektů z evropských dotací. Celkově má jít o podporu ve výši 959 milionů korun, zjistily Seznam Zprávy. Důvodem je podle serveru podezření, že zadržení šéfové zdravotnických zařízení byli součástí organizované zločinecké skupiny a že brali úplatky za přidělení konkrétních veřejných zakázek. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v pondělí uvedl, že jde o podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Vyšetřování pokračuje výslechy. Mluvčí úřadu Paula Telová Alvesová informovala, že státní zástupce zvažuje návrh na vazbu pro některé z deseti obviněných. Pro kolik lidí by mohl žalobce vazbu navrhnout, ale neupřesnila.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:37|

Policie zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, Krajská zdravotní odvolala ředitele

Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, uvedl na webu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nicméně pod dozorem tohoto orgánu v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad. Představenstvo Krajské zdravotní následně odvolalo generálního ředitele Petra Malého.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:59|

Nemocnice navyšují kapacitu pro pacienty s covidem. Omezují zákroky, přesouvají personál nebo povolávají studenty

České zdravotnictví se připravuje na nápor pacientů s koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je teď prioritou zastavit nárůst nově nakažených a vybudovat dostatečné nemocniční kapacity. Nemocnice proto omezují plánovanou péči a přesouvají zdravotníky z jiných oddělení. Do práce se postupně zapojují také dobrovolníci, mimo jiné z řad studentů zdravotnických škol a roste i počet povolaných mediků.
16. 10. 2020|