TÉMA

Jean-Michel Blanquer

První kolo parlamentních voleb ve Francii naznačí, jak silný bude Macronův mandát

Za týden se koná ve Francii první kolo parlamentních voleb, které budou mít rozhodující vliv na sílu mandátu prezidenta Emmanuela Macrona. Pokud jeho koalice získá většinu, snáz prosadí reformy.
5. 6. 2022|

Francie odhalilla 465 tisíc nově nakažených koronavirem, dosud nejvíc

Francie eviduje za pondělí 464 769 nových případů koronavirové nákazy, což je nejvíce za celé téměř dva roky pandemie covidu-19. Počet pacientů na jednotkách intenzivní péče přitom klesl o 32 na 3881. Ve francouzských nemocnicích dosud zemřelo přes 100 tisíc pacientů s covidem-19, informovala agentura Reuters.
18. 1. 2022|

Francie si připomněla rok od vraždy učitele z pařížského předměstí

Francie si v sobotu 16. října připomíná přesně rok od vraždy středoškolského učitele Samuela Patyho na pařížském předměstí. Osmnáctiletý Čečenec tehdy zabil pedagoga za to, že studentům vysvětloval princip svobody slova. Policie ho krátce poté zastřelila.
16. 10. 2021|

Útočník u Paříže zabil učitele, který žákům ukazoval karikatury proroka Mohameda

Na předměstí Paříže se odehrál útok, který policie vyšetřuje jako teroristický. Agentury AFP a Reuters s odkazem na své zdroje uvedly, že útočník na ulici uřízl hlavu středoškolskému učiteli dějepisu, který před časem žákům ukazoval karikatury muslimského proroka Mohameda. Podezřelého policisté na útěku postřelili, zranění na místě podlehl. Čin odsoudili francouzští politici v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem, podle nějž se jednalo o útok na svobodu slova, za nímž stojí islamistický terorismus. Policie podle AFP zadržela v souvislosti s útokem čtyři osoby.
16. 10. 2020Aktualizováno17. 10. 2020, 07:18|