TÉMA

Potravináři

Ceny v supermarketech jsou nižší, než byly, tvrdí obchodníci. Mnozí zákazníci si nevšimli

Obavy, že potraviny se začátkem roku 2024 zdraží, se vesměs nenaplnily. I když řada zákazníků nic nepostřehla, velké řetězce ujišťují, že zohlednily změny v sazbách daně z přidané hodnoty – u většiny potravin se daň snížila z 15 na 12 procent. U dětské výživy sice stoupla z 10 na 12 procent, ale někteří prodejci tvrdí, že jejich ceny nechali v původní výši. Projevil se naopak růst DPH u nealkoholických nápojů. Podle ministra zemědělství ale nelze z toho, co je vidět v obchodech v první pracovní den roku, možné vyvozovat definitivní závěry. Že by se mohla situace změnit, naznačil v Událostech, komentářích i předseda obchodnické asociace Pavel Březina.
3. 1. 2024|

Vláda chce víc českých potravin v obchodech. Podle odborníka je potřeba těžit z jednotného unijního trhu

Vládní představitelé chtějí, aby v obchodních řetězcích bylo více tuzemských potravin. Agrární odborník Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze však upozornil, že Česká republika nemůže být soběstačná ve všech komoditách, a vyzval k využití evropského volného trhu. Pokud jde o ceny v tuzemských obchodech, podle europoslance Martina Hlaváčka (za ANO) jde nyní spíš o „pomalejší zdražování“ než zlevňování. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) sdělil, že chce maximálně využít neformální vliv. Všichni tři byli hosty Událostí, komentářů.
25. 8. 2023|

Za vysoké ceny potravin mohou podle resortu i obchodníci a zpracovatelé. Ti to odmítají

Za vysoké ceny některých potravin podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohou i nepřiměřené marže části obchodníků či zpracovatelů. Ti to ale odmítají a poukazují na růst nákladů i dražší produkty od zemědělců. Nekula proto svolává jednání. A pohrozil také kontrolami marží. Ekonomové upozorňují, že někteří obchodníci a potravináři mohou zneužívat velkou moc nad trhem.
19. 2. 2023|

Potraviny budou zdražovat i v příštím roce. Táhnout vzhůru je budou nejen drahé energie

Ceny potravin budou růst i v příštím roce,  k jejich pozvolnému snižování by snad mohlo dojít v jeho závěru. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Shodu našli také v tom, že pokud nedojde k zastropování cen energií i pro velké firmy (obchodní řetězce či potravináře), ať už na evropské, či národní úrovni, také se to výrazně promítne do cen potravin.
27. 11. 2022|

Ministerstvo zemědělství by chtělo snížit DPH na potraviny. Prouza a Pýcha nevěří, že to projde

Ministerstvo zemědělství vybírá kategorie základních potravin, u nichž by rádo snížilo DPH. Vyplynulo to z jeho vyjádření pro Otázky Václava Moravce. Hosté pořadu –⁠ prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha –⁠ však nevěří, že by k tomu došlo.
23. 10. 2022|

„Zdviháme varovný prst,“ komentoval Nekula kontroly marží u potravin

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) jednal se zástupci zemědělců, zpracovatelů a obchodu kvůli kontrole marží u některých potravin. Podle ministra se shodli na tom, že je potřeba co nejrychleji prosadit novelu zákona o významné tržní síle. Aktuální kontroly označil Nekula za „varovně zdvižený prst“ ministerstva, které údajně už dříve zaznamenalo neúměrně vysoké marže u některých potravin. Jeho resort chce údajně dosáhnout toho, aby obchodníci a další členové dodavatelského řetězce nezneužívali současné situace a nezvyšovali své marže uměle.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:56|

Konec podpory plynových kotlů. Na alternativy se ale může čekat i měsíce

Resort životního prostředí mění takzvané kotlíkové dotace i program Nová zelená úsporám. Znamená to konec podpory plynových kotlů. Alternativ je víc, tepelná čerpadla nebo obnovitelné zdroje. Zájem o obě roste, jednak kvůli povinné výměně starých topenišť, ceně energií, ale i kvůli válce na Ukrajině a snaze domácností o větší soběstačnost. Na nový zdroj tepla tak můžou zájemci čekat i měsíce.
11. 4. 2022|

Vláda schválila kompenzační bonus pro podnikatele ve výši 500 korun za den

Vláda schválila kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé firmy, které kvůli vládním opatřením musely omezit nebo zavřít své provozovny. Bude činit 500 korun za den. Kabinet rovněž rozhodl o prodloužení záručního programu Covid III přinejmenším do poloviny příštího roku. Prostředky bude možné využít nově i na investice. Vláda též rozhodla, že živnostníci budou mít i při druhé vlně pandemie nárok na ošetřovné. Bude ve výši 400 korun na den. Pomoc získají i zemědělci a potravináři.
16. 10. 2020|