TÉMA

Mahá Vatčirálongkón

Thajskou vládu sestavila strana blízká rodině Šinavatrů. Expremiérovi král snížil trest

Thajsko má novou vládu, které předsedá jedenašedesátiletý realitní magnát Sríttcha Tchavisin nominovaný Stranou Thajců. Stal se i novým ministrem financí. Strana Thajců, která skončila v květnových volbách druhá, se na koalici dohodla i se subjekty podporovanými armádou, přestože to původně vylučovala. Hlavní vládní strana má blízko k rodině expremiéra Tchaksina Šinavatry, kterému po nedávném návratu do vlasti snížil král trest za zneužití moci a další zločiny. Šinavatra uvedl, že jeho návrat s novou vládou nesouvisí.
2. 9. 2023|

Thajce neodradil zásah policie, dál protestují proti vládě a monarchii

Thajci opět protestovali v sobotu v ulicích Bangkoku proti vládě i monarchii. Neodradil je páteční, první větší zásah proti demonstrantům, při němž policie použila vodní dělo. Podle agentury AFP se na třech různých místech v thajské metropoli shromáždilo zhruba deset tisíc lidí.
17. 10. 2020|

Thajský premiér odmítl rezignovat. V Bangkoku se opět protestovalo, policie použila vodní děla

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča prohlásil, že nehodlá rezignovat na funkci. K demisi předsedu vlády opět vyzývaly tisíce lidí, kteří vyšli do ulic navzdory zákazu shromažďování pěti a více osob a varování premiéra, aby v demonstracích nepokračovali. Policie proti protestujícím zakročila vodními děly, informovaly zahraniční agentury.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 18:22|