TÉMA

Úlomky

Cestu z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna komplikuje další etapa sanace skal

Cesta do největšího krkonošského střediska je v současnosti komplikovaná. Stavbaři se totiž po čtyřech letech vrátili k sanaci skal nad silnicí z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Masivy jsou zvětralé a odpadají skalní úlomky, které ohrožují řidiče.
25. 9. 2023|

Vzkazy v kupoli frýdecko-místeckého kostela přečkaly obě světové války. Schránky otevřeli před rekonstrukcí stavby

Ve Frýdku-Místku začala oprava kostela svatých Jana a Pavla. Při té příležitosti otevřeli dvě schránky se vzkazy předků. Obsahovaly dobové fotografie nebo denní tisk a také váček zřejmě s ostatky svatých. Nalezené materiály farnost spolu s památkáři podrobně prozkoumá. Řemeslníci teď vymění bednění krovu věže a položí novou krytinu z měděného plechu. Opravy potrvají do května.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 17:21|

Obavy ze srážky vysloužilého satelitu s raketou se nenaplnily

Vysloužilý satelit se na oběžné dráze patrně minul se zbytkem rakety. S odvoláním na sdělení americké společnosti LeoLabs o tom informoval zpravodajský web BBC. Kolizi třetího stupně čínské rakety Čchang-čeng (Dlouhý pochod) vypuštěné v roce 2009 a nefunkčního navigačního satelitu Parus sovětské výroby, který Zemi obíhá od roku 1989, LeoLabs předpovídala s 20procentní pravděpodobností na pátek 03:00 SELČ. Nyní však společnost uvedla, že nezaznamenala nad Antarktidou úlomky, které by při střetu vznikly.
15. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 07:10|