TÉMA

Arabský svět

Bývalý agent Mosadu pro ČT: Umírněný arabský svět se pevně staví za Izrael

Několikadenní klid zbraní na Blízkém východě skončil, podle Izraele teroristé z Hamásu nedodali seznam dalších rukojmí k propuštění. Boje znovu propukly naplno, pokračují ale i jednání o příměří. Bývalý agent Mosadu, novinář a spisovatel Gad Šimron v Událostech, komentářích sdělil, že podle něj bude Hamás z většiny zničen, po čemž prý volá i umírněný arabský svět.
2. 12. 2023|

Rusové chystají útok v okupované Záporožské jaderné elektrárně, tvrdí Zelenskyj

Rusko zvažuje, že v okupované Záporožské jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny spáchá „teroristický útok spojený s únikem radiace“. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvoláním na informace od vojenské rozvědky a tajné služby SBU. Tyto informace hodlá předat „Evropě, Americe, Číně, Brazílii, Indii, arabskému světu, Africe a všem zemím, protože naprosto všichni by o tom měli vědět“.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 17:06|

Asad je zpět. Arabský svět upozaďuje zvěrstva v Sýrii, aby se zbavil uprchlíků a zkrotil ambice Íránu

Ještě před pár lety mluvili lídři arabského světa o Bašáru Asadovi jako o válečném zločinci, nyní Liga arabských států (LAS) přivítala syrského vládce zpět s otevřenou náručí. Podle expertů arabský svět uznal Asadovo vítězství a k pragmatickému kroku přivedly státy i obavy z rostoucího vlivu Teheránu. Okolní země se také snaží zbavit milionů uprchlíků a přimět Asada k omezení obchodu s drogou captagon, jež udělala ze Sýrie „narkostát“. Naděje na mír jsou ale mizivé. Nový jordánský plán podmiňuje miliardovou pomoc omezením íránských milic v Sýrii a vpuštěním arabských vojsk, která by dohlížela na bezpečný návrat běženců, což Asad odmítá.
9. 6. 2023|

Znesvářené strany v Jemenu si vymění zajatce. V zemi je největší humanitární krize na světě

Povstalci a jemenská vláda se domluvili na výměně zhruba tisíce válečných zajatců. Válka rozvrátila celou zemi a způsobila největší humanitární krizi na světě. V nouzi je podle OSN kolem 15 milionů lidí.
15. 10. 2020|