TÉMA

Sergej Kirijenko

Kreml šířil dezinformace o rozkolu Zelenského se Zalužným, tvrdí The Washington Post

Když se v lednu objevily první zprávy o tom, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se chystá propustit svého nejvyššího vojenského velitele Valerije Zálužného, zdálo se, že představitelé v Moskvě jásají. Jak ukazují dokumenty, které shromáždil server The Washington Post (WP), snažili se právě takový rozkol zinscenovat po mnoho měsíců pomocí šíření dezinformací. Jejich snažení se zaměřilo především na příspěvky na sociálních sítích, část svých sil upnuli i na západní státy.
21. 2. 2024|

Strana války, strana míru a strana ticha. Kremlologové analyzují rozložení sil v Moskvě

Názory vlivných lidí v Moskvě na válku proti Ukrajině se značně liší, píše na webu Meduza ruský nezávislý novinář s kontakty v Kremlu Andrej Percev. Zástupci silových struktur i někteří další chtějí boje stupňovat a doufají v zisk co největší části Ukrajiny. Představitelé bank či technologických podniků píší opatrné články o škodlivosti sankcí a přejí si příměří. Třetí skupina, k níž patří tak vysoce postavení muži jako premiér či moskevský starosta, je zticha a čeká, jak se situace vyvine. Do „strany ticha“ překvapivě patří i ministr obrany, dodává politolog Mark Galeotti.
21. 6. 2022|

Rusko přijalo sankce proti Německu a Francii, reaguje tak na stejný krok EU kvůli otravě Navalného

Moskva přijala sankce v reakci na stejný krok Západu po otravě ruského opozičníka Alexeje Navalného. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Postihy se týkají vedoucích aparátů šéfů německého a francouzského státu, dodal šéf diplomacie. Evropská unie minulý měsíc na podnět Francie a Německa přijala sankce proti ruským představitelům z blízkého okolí prezidenta Vladimira Putina v reakci na otrávení Navalného, kterého se podařilo vyléčit v Německu.
12. 11. 2020|

EU zveřejnila sankční seznam za otravu Navalného. Jsou na něm i lidé z Putinova úřadu

Evropská unie ve čtvrtek zveřejnila seznam šesti osob, na něž uvalila sankce za otravu předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Jsou mezi nimi lidé z úřadu prezidenta Vladimira Putina či ředitel tajné služby FSB Alexandr Bortnikov. Sankce uvalila i na ruský státní chemický výzkumný ústav. K sankcím proti ruským představitelům se připojila také Velká Británie. Kreml označil nová opatření za úmyslně nepřívětivý krok, který poškozuje vzájemné vztahy. Rusko prý na ně odpoví tak, aby to co nejlépe odpovídalo ruským zájmům.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 22:20|