TÉMA

Integrovaný registr znečišťování

Ekologové oznámili největší znečišťovatele životního prostředí

Za největší znečišťovatele loňského roku označily ekologické organizace Arnika, Hnutí Duha a Greenpeace uhelné elektrárny. Kromě emisí skleníkových plynů podle ekologů vypouštějí do životního prostředí i toxické kovy včetně rtuti. Nejvýznamnějším znečišťovatelem je podle nich elektrárna Chvaletice, na prvních místech ale nadále zůstává i Spolana Neratovice a elektrárna Počerady. Ekologové představili žebříčky, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ).
25. 10. 2023|

Znečišťovatelé loni vypustili více karcinogenů, nejhorší byla Spolana, uvedli ekologové

Ekologické organizace Arnika a Hnutí Duha loni v Česku zaznamenaly meziroční nárůst vypouštění rakovinotvorných a mutagenních látek. Vzrostly i emise skleníkových plynů a rtuti, naopak pokleslo množství látek nebezpečných pro vodní organismy nebo emise plynů způsobujících kyselé srážky. Největším znečišťovatelem, pokud jde o vypouštění látek poškozujících lidské zdraví, je už poosmé neratovická Spolana.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 17:12|

Nejvíc potenciálně rakovinotvorných látek loni vypustila opět Spolana

V Česku loni vzrostlo množství vypouštěných rakovinotvorných látek nebo těch, které poškozují hormonální systém. Naopak klesly emise skleníkových plynů a rtuti. Vyplývá to z dat, která zveřejnila ekologická organizace Arnika. Největší podíl na znečištění má podle zveřejněných žebříčků opět neratovická chemická továrna Spolana.
6. 10. 2021|

Elektrárna Počerady patří skupině Sev.en Energy

Hnědouhelná elektrárna Počerady má nového majitele, skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Převod od polostátní společnosti ČEZ se uskutečnil během Silvestra. Sev.en se stal novým majitelem o tři roky dříve, než bylo původně plánováno. Původní dohodnutá cena dvě miliardy korun za převod v roce 2024 byla navýšena na 2,5 miliardy korun.
1. 1. 2021|

V Česku loni podle Arniky kleslo množství většiny znečišťujících látek. Výjimkou je rtuť

Loni pokleslo oproti roku 2018 množství většiny sledovaných látek znečišťujících ovzduší. Výjimkou jsou například emise rtuti. Vyplývá to z dat Integrovaného registru znečišťování, informovala o tom ekologická organizace Arnika. Například na znečišťování vod se v loňském roce podílely velkou měrou kyanidy, které způsobily nedávnou havárii na řece Bečvě.
15. 10. 2020|