TÉMA

Žebrák

Toyota v Kolíně spustila výrobu karoserií, naplno se rozjede v pondělí

Výroba v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se v pondělí téměř po čtyřech týdnech plně obnoví. Firma v pátek spustila výrobu karoserií a lakovnu. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna, závod tak přijde o devatenáct dnů výroby. Důvodem odstávky byly chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna rozsáhlý požár.
15. 9. 2023|

Odstávka v kolínské Toyotě se protahuje. Potrvá i příští týden

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 8. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět minulý týden v úterý. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna rozsáhlý požár. Podle automobilky nyní není jasné, kdy se výroba obnoví. Informoval o tom její mluvčí Tomáš Paroubek.
31. 8. 2023|

Odstávka v kolínské Toyotě potrvá nejméně do prvního září

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá minimálně do pátku 1. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět v noci z pondělí na úterý. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Podle automobilky nyní není jasné, kdy se výroba obnoví.
25. 8. 2023|

S dohašováním požáru v Žebráku pomáhá těžká technika, škoda dosáhla téměř dvou miliard

Těžká technika pomáhá s dohašováním požáru průmyslové haly společnosti Novares CZ Zebrak, která v Žebráku vyrábí plastové díly pro auta. Hasiči postupně odjíždějí, v úterý odpoledne na místě zůstane jedna jednotka hasičů, ti budou areál kontrolovat termokamerou. Likvidaci požáru vyhlásí zřejmě ve středu ráno, případně v dopoledních hodinách, uvedl okolo 17:00 mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 17:59|

Škoda po požáru haly v Žebráku je asi 1,5 miliardy korun, stupeň poplachu klesl na druhý

Škoda po požáru výrobní haly v Žebráku na Berounsku je předběžně odhadnutá na 1,5 miliardy korun. V hale na výrobu plastových dílů pro automobily začalo hořet kolem 11. hodiny, po poledni vyhlásili hasiči nejvyšší stupeň požárního poplachu. Kolem 20. hodiny snížili stupeň poplachu na druhý, některé jednotky se vrací na základny, uvedli na síti X (dříve Twitter). Na místě zasahovalo zhruba 25 jednotek hasičů a vrtulník s bambivakem. Při boji s ohněm se jeden hasič lehce zranil, dva se nadýchali kouře a několik dalších bylo dehydratovaných. Hala patří společnosti Novares CZ Zebrak. Příčina požáru zatím stanovena nebyla, řekl mluvčí hasičů Jan Sýkora.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 20:47|

Za nehodu na D5 mohlo počasí a rychlost řidičů, oznámili policisté

Při čtvrteční hromadné nehodě na dálnici D5 u Žebráku na Berounsku vznikla škoda téměř jedenáct milionů korun. Auta nepřizpůsobila rychlost stavu vozovky a povětrnostním podmínkám nebo nedodržovala bezpečnou vzdálenost, informovala policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Na dálnici před polednem ve směru na Prahu havarovalo 36 aut, šest lidí se zranilo. Provoz byl zastaven na 11 hodin.
21. 1. 2022|

Dálnice D5 na Berounsku byla po jedenácti hodinách od hromadné nehody zcela zprůjezdněna

Dálnice D5 je opět průjezdná v obou směrech. Uzavřena byla po dopolední hromadné nehodě na 33. kilometru u Žebráku. Havarovaly desítky aut. Zdravotnická záchranná služba kvůli rozsahu nehody aktivovala traumaplán, srážka se však obešla bez úmrtí a těžkých zranění. Lehce nebo středně těžce se zranilo šest lidí. Směrem na Plzeň byla dálnice bez omezení zprůjezdněna v 19:00, potom ale ještě trvalo tři a půl hodiny, než se podařilo otevřít i směr na Prahu.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 22:38|

Toulky za hrad(b)y: Točník a Žebrák jako nejikoničtější české hradní duo

Asi těžko bychom u nás hledali ikoničtější dvojici hradů, které stojí takto blízko u sebe. Točník a Žebrák jsou cílem třetího dílu nového podcastu Toulky za hrad(b)y, který vám umožní se vypravit do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.
1. 5. 2021|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|