TÉMA

Sergej Kuď-Svěrčkov

Ruští kosmonauti začali opravovat díru na vesmírné stanici. Využijí pryskyřici

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) použije lepidlo vyrobené z pryskyřice severoafrických jehličnanů, aby hermeticky utěsnila trhlinu v přechodové komoře ruského modulu Zvězda, kterou z ISS už měsíce uniká vzduch. Uvedla to agentura RIA Novosti s odvoláním na hovory vedené mezi kosmonauty na oběžné dráze a pozemním řídícím střediskem. Práce na utěsnění modulu začala v pondělí a hotovo by mělo být v pátek.
2. 3. 2021|

V toaletě na ruské části ISS vznikla bublina. Na instalaci čeká nový záchod za půl miliardy korun

Posádce Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se podařilo vyřešit několik problémů spojených s ruskou částí stanice: opravit toaletu a uvést do chodu přístroj na výrobu kyslíku. Oznámila to v úterý agentura RIA Novosti. Na zapojení v současnosti čeká nový model toalety americké výroby.
20. 10. 2020|

K Mezinárodní vesmírné stanici odletěla nová posádka. Platila mimořádná opatření kvůli covidu

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu úspěšně podle plánu v 7:45 SELČ odstartovala nosná raketa Sojuz 2.1a s lodí Sojuz MS-17, na jejíž palubě byli tři noví členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Internetový přenos ze startu vysílala ruská kosmická agentura Roskosmos. Let k orbitálnímu komplexu trval rekordně krátkou dobu, přes tři hodiny.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 11:18|