TÉMA

Zbyněk Průša

Vláda upraví zákon o evidenci skutečných majitelů. Vyzvala ji k tomu Evropská komise

Vláda na výzvu Evropské komise upraví zákon o evidenci skutečných majitelů tak, aby Česká republika nepřišla o dotace z Evropské unie. Přehledy o veřejných funkcionářích už také uvádějí bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) jako toho, kdo ovládá koncern Agrofert. Za odbor komunikace ministerstva pro místní rozvoj to oznámil David Hořínek. Přehledy tak zohledňují závěry auditu EK, podle kterého byl Babiš jako premiér ve střetu zájmů, neboť nadále ovládá Agrofert, byť firmu vložil do svěřenských fondů. Šéf hnutí ANO střet zájmu trvale odmítá.
16. 3. 2022|
Reportéři ČT

Reportéři ČT: Úředníci pracují s informačním systémem, ve kterém je Babiš označen za jednoho z konečných vlastníků Agrofertu

Evropská komise bude rozhodovat o auditu, který vypracovali kontroloři o údajném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Audit střet zájmů nalezl v poměrně značném rozsahu. To by mohlo mít dopad i na veřejné rozpočty. Čeští úředníci a ministři ovšem říkají, že střet zájmů nevidí, protože Andrej Babiš vložil Agrofert do svěřenského fondu a není tak koncovým vlastníkem. Reportérům ČT se podařilo zjistit, že pracují s informačním systémem, ve kterém je premiér označen přímo za jednoho z konečných vlastníků firmy. Více v reportáži Jany Neumannové.
13. 10. 2020|