TÉMA

Děkan

Národohospodářská fakulta VŠE musí přijít s garanty, kteří mají publikační činnost, řekl Plaga. Rektor Dvořák slibuje rychlé řešení

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze přijde o možnost navrhovat jmenování profesorů pro obor ekonomie. O odebrání akreditace rozhodla ve středu Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství. Předseda rady Robert Plaga v Událostech, komentářích potvrdil, že důvodem je nedostatečná publikační činnost akademiků, kteří obor zajišťují. Musí přijít noví garanti, kteří publikační činnost mají. Rektor VŠE Petr Dvořák řekl, že bude tlačit na to, aby kroky fakulty byly co nejrychlejší. Situaci nepokládá za své selhání.
5. 4. 2024|

Zemřel zakladatel pražské dopravní fakulty Petr Moos

Zemřel Petr Moos. Spoluzakladateli Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), někdejšímu prorektorovi této školy a bývalému ministru dopravy z úřednické vlády Josefa Tošovského bylo 78 let. O jeho úmrtí informoval Liberecký kraj, pro který v poslední době Moos připravoval projekt rozšíření nemocnice.
23. 2. 2024|

Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Ševčíka. Ten se chce bránit soudní cestou

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák se rozhodl odvolat děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. „Setkal jsem se s ním dopoledne, abych mu písemné rozhodnutí předal, odmítl jej ale převzít, proto není pravomocné. Stane se tak, až mu bude doručeno,“ uvedl rektor. Své rozhodnutí odůvodňuje mimo jiné dlouhodobým poškozováním zájmů školy. Děkan Ševčík považuje rozhodnutí rektora za nezákonné a jednoznačně politické. Novinářům řekl, že se proti němu bude bránit soudní cestou.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 23:35|

Spor o odvolání děkana Ševčíka na VŠE pokračuje, rektor dál čeká na stanovisko fakultního senátu

Na pražské Vysoké škole ekonomické pokračuje spor o odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Senát národohospodářské fakulty rozhodl, že se k návrhu nemůže vyjádřit. Na stanovisko přitom čeká rektor univerzity Petr Dvořák. Podle něj Ševčík dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Ten to ovšem odmítá.
1. 11. 2023|

Rektor VŠE může odvolat děkana Ševčíka, umožnilo mu to hlasování akademického senátu

Akademický senát Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) umožnil rektorovi univerzity Petrovi Dvořákovi, aby odvolal Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty.  Rektor chce Ševčíka odvolat proto, že podle něj poškozuje dobré jméno školy. Podobně se vyjádřili i někteří členové senátu. Sám Ševčík a jeho podporovatelé z fakulty se proti tomu ohradili. Ševčík je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 20:48|

Děkan Ševčík podle Etické komise VŠE porušil kodex, píší Seznam Zprávy

Etická komise Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze se usnesla, že děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík v minulosti jednal v rozporu s etickým kodexem školy. Informoval o tom ve středu server Seznam Zprávy. Informaci následně potvrdily mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová a předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisová.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:07|

Ševčíka se na VŠE zastala fakultní etická komise

Etická komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) se usnesla na tom, že její děkan Miroslav Ševčík neporušil svým chováním etický kodex univerzity. Komise zasedala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení fakulty odvolat kvůli tomu, že dlouhodobě poškozoval dobré jméno školy. Fakultní etická komise během zasedání naopak kritizovala jak rektora Dvořáka, tak i předsedkyni univerzitní etické komise Lucii Andreisovou.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 18:45|

Demonstrace byla jen poslední kapkou, říká Dušek. Předtím si nikdo nestěžoval, zastává se děkana Ševčíka Vondráček

Setrvání Miroslava Ševčíka na pozici děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) je problematické kvůli dlouhodobě špatnému vedení fakulty, které poškozuje reputaci celé univerzity, myslí si člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Libor Dušek. „Nejproblematičtější otázkou je, jak se mohl stát docentem a děkanem,“ uvedl v pořadu Události, komentáře. Naopak člen fakultního senátu Jan Vondráček nepovažuje odvolání Ševčíka za opodstatněné a výtky vůči jeho působení považuje za osobní.
6. 4. 2023|

Ševčík zůstává děkanem, fakultní senát se ho zastal. Rektor ho chce odvolat jinak

Miroslav Ševčík zůstává děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Znovu se ho zastal fakultní akademický senát, který tedy oslyšel výzvu rektora VŠE Petra Dvořáka k jeho odvolání. Dvořák však trvá na tom, že když Ševčíka neodvolala samospráva jeho fakulty, pokusí se ho odstranit z funkce sám. To může učinit, pokud mu to odsouhlasí celouniverzitní senát.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:32|

Fakultní senát VŠE se sejde kvůli odvolání Ševčíka příští středu

Návrh na odvolání děkana Miroslava Ševčíka by měl akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE projednat přesně za týden. ČT o tom informovala jedna z jeho členek. Hlasování inicioval rektor Petr Dvořák. Podle jeho názoru poškodil dobré jméno univerzity svou účastí na demonstraci u Národního muzea, kde se skupina lidí snažila odstranit ukrajinskou vlajku z budovy. Ševčík uvedl, že pro své odvolání důvod nevidí.
29. 3. 2023|

Ševčík pro VŠE představuje reputační problém, děkanem by dál být neměl, míní ministr Balaš

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v úterý večer na svém Facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce. Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 14:27|

Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí o odebrání akreditace

Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu (NAÚ), který jí kvůli chybám odebral akreditace pro některé obory. Škola o odvolání informovala na webu. Rektor Jan Mareš uvedl, že hlavní snahou je zajistit stávajícím studentům dotčených programů dostudovat a také zajistit možnost podat návrhy nových studijních programů. Pochybnosti vznikly kolem zahraničních studentů, kteří údajně neobvykle rychle absolvovali doktorské programy na provozně ekonomické fakultě. Univerzita po kontrole odebrala dva doktorské tituly.
13. 3. 2023|

Účastníka sobotní demonstrace podezírá policie ze schvalování genocidia. Rektor VŠE si kvůli protestu promluví se Ševčíkem

Ze schvalování genocidia podezírají policisté účastníka sobotní demonstrace, který na ni přišel s nášivkami se symbolem žoldnéřské Wagnerovy skupiny a s písmenem Z. Dalších osmnáct lidí, kteří se pokusili proniknout do Národního muzea, podezírá policie z přestupku. Ministr vnitra odmítl přirovnání zásahu policistů proti demonstrantům před muzeem k Palachově týdnu, o čemž hovořil jeden z účastníků demonstrace – děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Jeho vystupováním na demonstraci se chce v novém týdnu zabývat vedení vysoké školy.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 16:59|

Brněnská pedagogická fakulta zvažuje po aféře s učiteli organizační změny i rušení kurzů

Dění na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde se objevila svědectví o nevhodném chování některých učitelů ke studentkám, možná povede ke změnám v organizaci fakulty i studia. Ve hře je zrušení některých kurzů. Škola také zpětně prověří studentské hodnocení předmětů deset let dozadu, což je vzdálenější horizont, než o kterém vedení dosud hovořilo ve vztahu k ostatním fakultám. O plánovaných krocích škola informovala v tiskové zprávě.
9. 2. 2023|

Na brněnské pedagogické fakultě končí jeden z učitelů kvůli údajnému obtěžování studentek

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně se dohodla na rozvázání pracovního poměru s jedním z učitelů podezřelých z nevhodného chování ke studentkám. Rektor Martin Bareš nařídil celouniverzitní kontrolu studentského hodnocení jednotlivých předmětů od roku 2019 do současnosti. Podle tiskové zprávy univerzity bude kontrola hotová do konce února. Hodnocení jsou anonymní a mohou kromě sexuálního obtěžování ukázat i na další případy nevhodného chování.
7. 2. 2023|

Senát plzeňské zdravotnické fakulty potvrdil na další období nominaci děkana, který dřív rezignoval

Akademický senát Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v pondělí potvrdil nominaci Lukáše Šticha na další období ve funkci děkana. Štich přitom 1. února po výzvě rektora Západočeské univerzity (ZČU) rezignoval kvůli podezřením souvisejícím s udělováním stipendií na fakultě, případem se zabývá i policie. Senát v prosinci zvolil Šticha kandidátem na děkana na další období od 28. března 2023 do 27. března 2027. Své usnesení nyní nezrušil, rektor má ale pravomoc ho děkanem nejmenovat, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
6. 2. 2023|

Děkan plzeňské fakulty zdravotnických studií rezignoval. Škola prověřuje podezřelé udělování stipendií

Děkan plzeňské fakulty zdravotnických studií (FZS) Lukáš Štich ve středu po výzvě rektora Západočeské univerzity (ZČU) rezignoval. Důvodem jsou závažná podezření související s udělováním stipendií na fakultě, sdělila mluvčí univerzity Šárka Stará. Na případ upozornil deník Právo. Kauzu už také začala prověřovat policie.
1. 2. 2023|

Děkanem Provozně ekonomické fakulty Mendelu zvolil senát Svatopluka Kapounka

Akademický senát Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity (PEF Mendelu) v opakované volbě zvolil novým děkanem Svatopluka Kapounka. Do funkce jej jmenuje rektor, úřadu se ujme 1. února. Jeho předchůdce Pavel Žufan odstoupil z funkce na konci loňského roku kvůli pochybnostem okolo doktorských studijních programů na fakultě ve funkci skončí 31. ledna. Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) univerzitě kvůli těmto pochybením odebrala institucionální akreditaci pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách.
24. 1. 2023|

Rezignoval děkan z Mendelovy univerzity, důvodem jsou pochyby kolem doktorského studia

Kvůli pochybnostem týkajícím se doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně rezignoval její děkan Pavel Žufan, informoval o tom Deník N. Na jednání akademického senátu oznámil, že funkci opustí ke konci ledna.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 16:30|

Akademický senát zvolil rektorem ústecké univerzity Jaroslava Koutského

Akademický senát zvolil za nového rektora ústecké Univerzity J. E. Purkyně (UJEP) Jaroslava Koutského, bývalého děkana fakulty sociálně ekonomické. Nahradí Martina Baleje, kterému po osmi letech skončí na jaře druhé funkční období. Jednačtyřicetiletý Koutský byl jediným kandidátem. Ze 40 členů akademického senátu se voleb zúčastnilo 38, z toho 36 odevzdalo platný hlas. Koutský by se měl stát rektorem od 18. března na čtyři roky.
30. 11. 2022|

Rektor Univerzity Palackého dal výpověď děkanovi přírodovědy, údajně kvůli zneužití osobních údajů

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka dal k 31. prosinci letošního roku výpověď děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Informuje o tom univerzitní Žurnál. Na personální změnu upozornila Mladá fronta Dnes, rektor se k tomuto kroku rozhodl v pondělí vpodvečer. Za odvoláním stojí údajné podezření na zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Kubala s výpovědí nesouhlasí, bránit se chce žalobou.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 13:59|

Zlínská univerzita bude mít nového rektora. Akademický senát zvolil Milana Adámka

Akademický senát zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) zvolil v tajné volbě nového rektora. Je jím pětapadesátiletý Milan Adámek, který byl od roku 2014 do letoška děkanem Fakulty aplikované informatiky, nyní je jejím proděkanem. Adámek byl jedním ze dvou kandidátů, druhým byl dosavadní rektor Vladimír Sedlařík. Na návrh akademického senátu bude nového rektora jmenovat prezident republiky, funkční období mu začne 15. prosince.
20. 9. 2022|

Halas kolem Ševčíka univerzitě neprospívá, respektuji ale rozhodnutí senátu, říká rektor VŠE

Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák respektuje vůli akademického senátu, který zvolil do funkce děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Jeho zvolení vyvolalo ostrou debatu nejen kvůli jeho politické činnosti, ale i chování a názorům v minulosti. Žádná taková kauza univerzitě neprospívá, o tom není sporu, řekl Dvořák v Událostech, komentářích.
26. 4. 2022|

Ekonom a expert Trikolory Ševčík bude opět děkanem Národohospodářské fakulty VŠE, senát hlasoval jednomyslně

Ekonom Miroslav Ševčík, který je v poslední době i politicky činný jako expert hnutí Trikolora, se po čtyřleté pauze vrátí do funkce děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Její akademický senát jej zvolil všemi devíti hlasy.
20. 4. 2022|