TÉMA

Ján Mikas

V neděli přibylo přes tři tisíce případů covidu. Testování ve firmách bylo v souladu se zákonem

V neděli přibylo v Česku nejméně nových případů covidu od začátku roku, testy jich potvrdily 2572. V mezitýdenním srovnání je to asi o 750 nakažených méně. Laboratoře odhalily také 461 případů reinfekcí. Dál ubývá i provedených testů. Setrvale klesá také incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá nyní 506 nových případů nákazy. Nemocniční péči na konci víkendu vyžadovalo 2095 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nejvyšší správní soud také rozhodl o tom, že plošné testování ve firmách z přelomu roku bylo v souladu se zákonem.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 17:47|

„Jsme svědky exodu,“ říká OSN. Z Ukrajiny za týden utekl milion lidí

Z Ukrajiny uprchlo během týdne od začátku ruské invaze už více než milion lidí. Uvedl to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle kterého jde co do rychlosti o bezprecedentní exodus v tomto století. Zástupci zemí Evropské unie ve čtvrtek přijali režim dočasné ochrany pro lidi prchající z Ukrajiny. Mimořádná pravidla využívá Unie poprvé ve své historii. Dočasný chráněný status udělí Ukrajincům, kteří už jsou v zemi, i Spojené státy.
3. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 01:17|

Na Slovensku skokově přibylo nakažených, země chystá další opatření

Slovensko registruje skokový nárůst v počtu nakažených novým koronavirem a připravuje další omezení. Za pátek testy v této pětimilionové zemi odhalily 1887 pozitivních vzorků, což je nejvíce od začátku pandemie a zhruba o 60 procent více než ve čtvrtek. Premiér Igor Matovič večer po mimořádném jednání pandemické komise vlády ohlásil výrazné zpřísnění karanténních opatření, které v neděli projedná ústřední krizový štáb. Detaily Matovič neuvedl.
10. 10. 2020|