TÉMA

Experimentální léčba

Nejde o peníze, ale o úspěšnost léčby, říká o váhání nad experimentálními léky náměstek Dvořáček

Když pojišťovna nechce proplatit léčbu vzácného onemocnění, není to kvůli penězům. V Interview ČT24 to řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Překážku, kvůli které pojišťovna odmítla uhradit například léčbu dvouletého Martina experimentálním lékem za sto milionů, podle něj představovaly pochyby, zda by taková léčba mohla být úspěšná. Zároveň ale Dvořáček – též někdejší ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu – zapochyboval o cenách, o které si výrobci léků za podobné přípravky říkají, a varoval, že mohou strmě růst. Pomoci by mohly společné evropské nákupy.
21. 10. 2023|

Chlapec byl v kómatu, teď už si zase hraje. Lékaři v ČR prvně použili pupečníkovou krev při léčbě mozku

Syn manželů Šiplových skončil po tonutí v kómatu. Nebyly mu ani dva roky. Po terapiích a použití pupečníkové krve se jeho stav začal zlepšovat. Nyní už si tříletý Jan opět hraje s rodinou. Podle lékařů jde o první případ v Česku, kdy byla tato experimentální léčba využita u poranění mozku. Přesnou příčinu zlepšení ale zatím nechtějí hodnotit.
23. 9. 2021|

Ministerstvo umožní podávát ivermektin nemocným s covidem, s léčbou ale pacient musí souhlasit

Ministerstvo zdravotnictví umožní zdravotnickým zařízením podávat pacientům s covidem-19 lék ivermektin podle uvážení lékaře. Jako experimentální léčba bude ale vyžadovat informovaný souhlas pacienta. Nemůže být součástí standardní péče, informoval o tom resort. Ministerstvo minulý týden povolilo používání ivermektinu v tabletové formě vyráběné v Bulharsku. Dostupný je jenom na předpis.
12. 3. 2021|

Demokratka plánuje zřídit komisi na prověření zdraví Trumpa. Chce vědět, jestli je schopen vést zemi

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v pátek představila návrh zákona o vytvoření komise, jejímž úkolem by bylo prověřovat schopnost prezidenta vést zemi. Demokratická kongresmanka podle agentury AP trvala na tom, že opatření „není o prezidentu Donaldu Trumpovi“, ale o budoucích nájemnících Bílého domu. Návrh předložený v čase Trumpovy rekonvalescence po koronavirové nákaze označili jeho spojenci za absurdní.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 20:18|