TÉMA

Lůžka

Situace v celé zemi může brzy být stejně vážná jako v uzavřených okresech, řekl Blatný

Během dvou nebo tří týdnů může být situace v celé zemi stejně vážná jako v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov, které vláda uzavřela kvůli rychlejšímu šíření nákazy novým typem koronaviru. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se v západní polovině Česka více šíří nakažlivější britská varianta viru. Na středeční tiskové konferenci řekl, že není možné vyloučit při zhoršení ani uzavření dalších regionů.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 18:02|

Obnova odložitelných zákroků během února je nepravděpodobná, uvedl Dušek

Nakažlivější britská varianta koronaviru má předpoklady k tomu, aby v Česku začala dominovat, míní šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Lidé by proto měli dbát na dodržování opatření. O jejich případném zpřísnění má vláda jednat v pondělí. Jedním z hlavních cílů je přitom zabránit přeplnění nemocnic. Neakutní péče se pravděpodobně neobnoví do začátku března, připustil Dušek v pořadu Otázky Václava Moravce.
7. 2. 2021|

Slovensko výrazně omezí volný pohyb lidí. Bavorsko uhradí povinné testy pro pendlery

Slovensko kvůli šíření koronaviru výrazně omezí volný pohyb lidí, až na výjimky prakticky zavede zákaz vycházení. Oznámil to premiér Igor Matovič (OĽaNO). Ještě přísnější pravidla budou platit pro čtyři nejpostiženější regiony na severu a východě země. Opatření zpřísňují i další země. Bavorsko uhradí povinné testy pro pendlery. Itálie či Francie hlásí dosud nejvyšší přírůstky nakažených.
22. 10. 2020Aktualizováno22. 10. 2020, 21:14|

Ve středu přibylo 9544 nakažených, ve čtvrtek dalších 5560. Vláda shání lůžka, nemocnice lékaře

Podle zdravotnických statistiků hrozí koncem října naplnění kapacit nemocnic, některá zdravotnická zařízení navíc upozorňují na nedostatek personálu. Vláda a Ústřední krizový štáb daly ve čtvrtek najevo, že připravují posilovou lůžkovou kapacitu. Ambulantní lékaři zase chtějí řešit s ministrem zdravotnictví svoji případnou výpomoc v nemocnicích. V Česku zatím přibývá lidí nakažených novým typem koronaviru. Ve středu testy ukázaly na 9544 nových případů. Po pěti dnech tak znovu padl „rekord“. Čtvrteční přírůstek dosáhl 5560 nově nakažených.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 19:14|

V sobotu začne armáda v pražských Letňanech stavět náhradní nemocniční lůžka

V sobotu by měla začít výstavba lůžkových kapacit v areálu pražského výstaviště Letňany. Lůžek bude 500, výstavbu zajistí armáda, sdělil ve čtvrtek vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Zařízení pro lůžkovou péči v Letňanech je armáda schopná vybudovat do 10 dnů.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 18:47|

Českokrumlovská nemocnice oddělila pacienty se žloutenkou. Hygienici očekávají nárůst případů

Pro pacienty se žloutenkou typu A, přezdívané nemoc špinavých rukou, vyčlenili zdravotníci českokrumlovské nemocnice speciální stanici. Nákaza se rozšířila z jídelny u nádraží v Českých Budějovicích. Hepatitida se na jihu Čech roznesla v době, kdy zdravotnická zařízení čelí i růstu pacientů s covidem-19. Kvůli očekávanému náporu oznámila Nemocnice České Budějovice omezení péče na vybraných odděleních.
12. 10. 2020Aktualizováno12. 10. 2020, 13:41|

Vláda bude jednat s hotely o přijetí některých pacientů z nemocnic i domácností

Uvolnit lůžkové kapacity v nemocnicích a pomoci rodinám separovat nakažené od zdravých. To  jsou hlavní důvody, proč chce vláda využít volné kapacity v hotelích. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) leží aktuálně v nemocnicích zhruba 800 lidí, kteří bezprostřední lékařskou péči nepotřebují a mohli by být přemístěni jinam.
9. 10. 2020|