TÉMA

Šachy

Jedenáctiletý Hussain ovládl šachovnice. Bude nejmladším členem německého národního týmu

Hussain Besou překvapuje svým šachovým talentem. Už v osmi letech vyhrál německý šampionát desetiletých šachistů, a loni dokonce ovládl i mistrovství světa hráčů do 12 let. Už v dubnu se představí v německé reprezentaci jako nejmladší hráč její historie. Hussainova rodina opustila před sedmi lety válkou zmítanou Sýrii, bezpečné zázemí našla v německém Lippstadtu, kde jej rodiče přihlásili do místního šachového klubu.
6. 4. 2023|

Kasparov exkluzivně pro ČT: Dokud je Putin v Kremlu, mír nebude

K ruské agresi vůči Ukrajině se už vyjádřilo množství významných osobností ze světa i z Ruska. Mnohonásobný mistr světa v šachu Garri Kasparov poskytl z New Yorku rozhovor pořadu Události, komentáře. Podle něj je nyní poslední sázkou Putinova režimu vyhrožování jadernými zbraněmi, vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou by ale prý mohlo přinést rychlé ukončení konfliktu. Poražení ruské armády na Ukrajině by prý nebylo poražením Ruska, ale putinovského režimu.
9. 3. 2022|

Dát mat chudobě. Šachy pomáhají aktivizovat děti z nigerijského slumu

Pobřežní chudinský slum Makoko je na dohled od moderních kancelářských budov a obchodních center hlavního města Nigérie. Lagos je v současnosti jedno z nejrychleji rostoucích měst světa. Počet obyvatel se jen složitě odhaduje, ale blíží se k hranic 20 milionů. A z nich několik milonů žije právě v Makoku. Extrémní přelidněnost tak způsobuje i mnoho sociálních problémů. Největší zátěží je vysoká míra kriminality, otřesné hygienické podmínky, chudoba a absence vzdělání. Komunitní centra před několika lety nabídla místním dětem možnost učit se hrát šachy. Nyní se ukazuje, že šlo o promyšlený krok. Tato aktivita snižuje v okolí center kriminalitu a zvyšuje dětem sebevědomí. Mnoho z nich aktivně přemýšlí, jakým způsobem získá kvalitní vzdělání. Místní charita to považuje za „malé velké vítězství“. Jěště donedávna se totiž sociální pracovníci setkávali pouze s rezignací.
11. 5. 2021|

Jedenáctiletá Slovenka vyrůstala bez vody a elektřiny, nyní exceluje v šachu

Agáta Berková vyrůstala v zaostalé osadě na Slovensku. Dnes je jí jedenáct a poráží soupeře na šachových turnajích. Dívka zaujala i jednoho z nejlepších šachistů všech dob Anatolije Karpova, který si s ní zahrál partii. Berková s ním remizovala. K šachům ji přivedl její otec, jenž ji má v péči.
1. 3. 2021|

Konferenci Forum 2000 zahájí projev tchajwanské prezidentky, k Česku promluví na dálku

Mezinárodní konferenci Forum 2000, která začne v pondělí, zahájí svým proslovem tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Na Twitteru o tom informovali organizátoři konference. Cchaj Jing-wen v Praze osobně nebude, letošní 24. ročník Fora 2000 se kvůli pandemii koronaviru koná pouze ve virtuálním prostředí.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 17:04|