TÉMA

Sadyr Žaparov

Lukašenko slavil konec války v Moskvě, v Minsku už nepromluvil. Média spekulují o nemoci

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se po boku ruského prezidenta Vladimira Putina účastnil moskevských oslav konce druhé světové války, jeho program byl ale redukovaný a po přeletu do Minsku navzdory očekávání nepronesl projev k domácímu publiku. Média nyní – i s ohledem na zveřejněné záběry – spekulují o jeho špatném zdravotním stavu.
9. 5. 2023|

Rusko má v úmyslu rozvíjet svá vojenská zařízení v Kyrgyzstánu

Rusko chce rozvinout svá vojenská zařízení v Kyrgyzstánu. Po setkání v Moskvě to oznámili kyrgyzský prezident Sadyr Žaparov a ruský vládce Vladimir Putin, kteří jednali o vzájemné spolupráci. V úterý se Žaparov zúčastní tradiční vojenské přehlídky v ruské metropoli.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 22:06|

Na hranicích mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem se střílelo, navzdory dohodě o klidu zbraní

Zástupci Kyrgyzstánu a Tádžikistánu se v pátek dohodli na klidu zbraní, napsala agentura TASS. Pohraniční stráž Kyrgyzstánu ale nedlouho poté uvedla, že Tádžikové opět ostřelují kyrgyzské vesnice. Přestřelky a konfrontace se na hranicích obou zemí opět rozhořely tento týden ve středu a obě strany se z ostřelování a palby obvinily znovu v pátek ráno. Kyrgyzstán v pátek pozdě večer oznámil 24 obětí bojů, informovala agentura AFP.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:18|

Střet mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem má desítky mrtvých. Situace je nepřehledná

Desítky lidí přišly o život, stovky utrpěly zranění a tisíce musely opustit své domovy kvůli pohraničnímu konfliktu mezi Tádžikistánem a Kyrgyzstánem. Uvádějí to místní úřady. Konflikt původně vypukl ve středu o vodní zdroj na hranicích a ve čtvrtek přerostl v přestřelky. Střety trvaly většinu dne a propukly znovu i poté, co představitelé obou zemí oznámili příměří a stažení vojáků z oblasti.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 19:05|

V prezidentských volbách v Kyrgyzstánu vítězí Žaparov. Loni se během nepokojů dostal z vězení a stal se premiérem

Dosavadní kyrgyzský premiér Sadyr Žaparov vítězí v prezidentských volbách v Kyrgyzstánu a vede s velkým náskokem před svými soupeři, uvedla agentura TASS s odvoláním na dílčí výsledky. Po sečtení hlasů z 51 procent volebních místností vedl Žaparov se 76,87 procenta, zatímco druhý kandidát v pořadí měl sotva šest procent hlasů. A po sečtení hlasů z 82 procent obvodů zvýšil Žaparov svůj náskok na 79,86 procenta, vyplývá z údajů ústřední volební komise.
10. 1. 2021|

V Biškeku skončil výjimečný stav, parlament potvrdil prezidentské pravomoci pro nového premiéra

Kyrgyzský parlament schválil ukončení výjimečného stavu v hlavním městě Biškeku. Nový premiér Sadyr Žaparov zároveň převzal pravomoci hlavy státu. Kyrgyzstánem zmítaly nepokoje a politická krize od voleb ze 4. října. Strany, které podle oficiálních výsledků neuspěly, rozpoutaly v Biškeku protesty. Ústřední volební komise mezitím výsledky voleb zrušila.
16. 10. 2020|

Kyrgyzský prezident po naléhání rezignoval, pravomoci převzal nový premiér Žaparov

Po rezignaci kyrgyzského prezidenta Sooronbaje Žeenbekova se funkce vzdal i předseda sněmovny Kanatbek Isajev, který měl podle ústavního zákona převzít pravomoci hlavy státu. Oznámil to kyrgyzský premiér Sadyr Žaparov. Zároveň uvedl, že přebírá veškeré povinnosti spojené s prezidentským úřadem, píší agentury Reuters a Interfax. Středoasijskou zemi zachvátily nepokoje po parlamentních volbách 4. října, když strany, které podle oficiálních výsledků neuspěly, rozpoutaly protesty v hlavním městě Biškeku.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 18:01|

Krok ke stabilizaci v Kyrgyzstánu. Žaparov, kterého demonstranti dostali z vězení, je premiérem

Kyrgyzští poslanci na středečním mimořádném zasedání potvrdili kandidaturu Sadyra Žaparova na post premiéra. Žaparov byl do funkce nominován minulý týden, parlament pro něj hlasoval v sobotu. Prezident Sooronbaj Žeenbekov ale toto hlasování podle agentury Reuters zpochybnil, protože někteří poslanci se ho účastnili na dálku. Stvrzení hlasování podle prezidenta přispěje ke stabilizaci situace v zemi. Nově jmenovaný premiér oznámil, že do konce středy očekává prezidentovu rezignaci, Žeenbekov to ale odmítá.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 19:55|

Nepokoje v Kyrgyzstánu pokračují. Prezident vyhlásil v metropoli výjimečný stav

Kyrgyzský prezident Sooronbaj Žeenbekov v pátek vyhlásil v Biškeku výjimečný stav a nařídil rozmístit v ulicích metropole vojáky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prezidentský palác. Žeenbekov rovněž podepsal rezignaci premiéra Kubatbeka Boronova a rozpustil vládu. Středoasijskou zemí zmítají nepokoje po nedělních parlamentních volbách.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 15:53|