TÉMA

Squat

Za užívání Kliniky aktivisté Správě železnic nic nedluží, potvrdil to Městský soud v Praze

Správa železnic nemá nárok na půl milionu korun za užívání budovy bývalé plicní kliniky na Žižkově, kterou v letech 2014 až 2019 obsadili aktivisté a vybudovali v ní Autonomní sociální centrum Klinika. Správa železnic s žalobou proti aktivistům neuspěla ani u odvolacího soudu. České televizi to potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.
19. 5. 2023|

Štrasburský soud zamítl žalobu v souvislosti se squatem Milada

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku zamítl žalobu českých občanů v souvislosti s policejním zásahem v pražském squatu Milada a údajným policejním násilím. Rozhodnutí soud zveřejnil na svých stránkách.
3. 11. 2022|

Ústavní soud zrušil odměnu za vyklizení squatu Klinika. Poprvé byla vysoká, podruhé nízká

Odměna 24 200 korun pro exekutora Iva Luhana za vyklízení někdejšího Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově je příliš nízká a neodpovídá specifickým okolnostem. Usnesl se na tom Ústavní soud (ÚS) a zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3. Jde o druhý jeho zásah, napoprvé označil odměnu za nespravedlivou z opačných důvodů – byla nespravedlivě vypočítaná, tím pádem příliš vysoká. Tehdy měla činit 290 400 korun. Obvodní soud musí rozhodovat znovu a hledat správnou rovnováhu.
12. 10. 2022|

Kniha mapuje, co zbylo z devadesátek. Squaty byly společenskou alternativou

Pražský Klub 007, Ladronka, Milada nebo Zlatá loď byla místa, která po revoluci představovala kulturní a společenskou alternativu. Squaty a centra popisuje nová kniha Radima Kopáče a Gabriely Kontra s názvem Padáme i na tvou hlavu. Snažili se ukázat, co bylo a zbylo z devadesátek.
21. 2. 2022|

O bývalém squatu Milada se rozhodne v příštích čtyřech letech, univerzita shání peníze na rekonstrukci

Univerzita Karlova dokončila průzkum technického stavu prvorepublikových vil Milada a Miluška, které v lednu za téměř šedesát milionů korun koupila od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). České televizi to potvrdil mluvčí univerzity Václav Hájek. Obě budovy mají zásadní statické poruchy a hrozí, že místo rekonstrukce dojde k jejich demolici.
6. 11. 2021|

Policie v Berlíně vyklidila poslední velký squat, čekají se nepokoje

Berlín se od pátečního rána chystá na možné masové nepokoje. Policie totiž vyvedla obyvatele tamějšího posledního velkého squatu, který se nachází v domě na adrese Liebigstrasse 34. Bezpečnostní složky plánují do akce nasadit až pět tisíc mužů a žen, očekávají se totiž protesty po celém městě.
9. 10. 2020|