TÉMA

Povýšení

Šéf BIS Koudelka se dočkal hodnosti generála. Zeman jeho povýšení opakovaně odmítal

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se po letech odmítání od bývalého prezidenta Miloše Zemana dočkal povýšení. Brigádním generálem ho v pondělí na Pražském hradě jmenoval na návrh vlády prezident Petr Pavel. Zeman obdobnému návrhu kabinetu v minulosti nevyhověl sedmkrát. Povýšen byl v pondělí také náčelník generálního štábu Karel Řehka nebo policejní prezident Martin Vondrášek.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 20:12|

Vláda navrhla jmenovat šéfa BIS Koudelku generálem

Ministři ve středu schválili návrh na jmenování šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky generálem. Prezident Petr Pavel již avizoval, že návrhu vyhoví. Jeho povýšení opakovaně odmítal předchozí prezident Miloš Zeman. Vláda rovněž schválila důchodovou novelu, díky které by žádost o důchod mělo být možné podat on-line. Penze by se měly vyplácet v první půli měsíce.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 18:13|

Vláda schválila snížení minimálního počtu poboček České pošty

Navrhované snížení minimálního počtu poboček České pošty ze stávajících 3200 na 2900 na středeční schůzi schválila vláda. Potvrdila tak návrh nařízení, který jí předložil Český telekomunikační úřad. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po zasedání kabinetu řekl, že podle některých námitek mohl být návrh na rušení poboček ambicióznější. Stát by měl tímto krokem ročně ušetřit okolo 700 milionů korun.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 22:01|

Inspekce BIS se zajímá o únik informací o odposleších. Vyslechla i prezidenta Zemana

Prezidenta Miloše Zemana vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby, která vyšetřuje podezření na únik utajených informací. Návštěvu agentů potvrdil při své účasti u voleb svého nástupce sám prezident. Podle Deníku N šetření souvisí se Zemanovým dřívějším prohlášením, že tajná služba odposlouchávala jeho okolí, přičemž se odkázal na důstojníka BIS.
27. 1. 2023|

Vláda znovu navrhne povýšení Koudelky na generála. Prezident to ale již pětkrát odmítl

Vláda znovu navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi, aby jmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku generálem. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO) při uvedení ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) do úřadu. Vláda navrhla Koudelkovo povýšení již pětkrát, hlava státu to pokaždé odmítla. K činnosti BIS pod vedením Michala Koudelky je prezident dlouhodobě kritický.
21. 4. 2021|

MfD: Zeman šéfa Bezpečnostní informační služby Koudelku opět nepovýší

Ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku prezident Miloš Zeman ani napopáté nepovýší do hodnosti generála. Ostatní kandidáty, které vláda navrhla, prezident povýší. Zeman to řekl Mladé frontě DNES. Kontrarozvědku, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje na nebezpečí ruských či čínských špionů, prezident často kritizuje.
8. 10. 2020|