TÉMA

Generálové

Řehka: Hlavním a jediným cílem je bojeschopnost armády

Rusko a také mezinárodní terorismus jsou v současnosti podle náčelníka generálního štábu české armády Karla Řehky největšími hrozbami. Řekl to v projevu na úvod velitelského shromáždění, které by mělo stanovit úkoly armády na příští rok, za svůj „hlavní a jediný cíl“ v něm zároveň označil bojeschopnost armády. S projevem vystoupil také prezident Petr Pavel, podle nějž se bezpečnostní situace ve světě stále zhoršuje.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 19:23|

Rusko už na Ukrajině ztratilo tolik generálů jako v nejtužší fázi nacistického útoku

Ukrajina v pondělí oznámila, že byl při útoku zraněn náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov. Zpráva byla později vyvrácena, ruská armáda ale i tak od začátku invaze přišla už o více než deset vysoce postavených ruských velitelů, včetně nejméně šesti generálů. Jde o neobvykle vysoké ztráty klíčových důstojníků, které jsou srovnatelné s nejhoršími měsíci druhé světové války na východní frontě.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 22:00|

Prezident Zeman jmenoval nové generály, Koudelka z BIS mezi nimi ale nebyl

Prezident Miloš Zeman do generálské hodnosti povýšil či jmenoval 17 zástupců armády, policie, hasičů, Vězeňské služby, celníků a tajných služeb včetně ředitele rozvědky, Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla nebo ředitele policejní Ochranné služby Jiřího Komorouse. Naopak Michala Koudelku z BIS opět opomenul.
8. 5. 2021Aktualizováno8. 5. 2021, 18:58|

Francouzští generálové vyzvali k boji proti islamizaci země, hrozí jim postavení mimo službu

Ve Francii budí velkou pozornost výzva generálů ve výslužbě i dalších vojáků k obraně hodnot civilizace. Varují v ní mimo jiné před islamismem, rozpadem Francie a občanskou válkou. Polemiku vzbudilo i to, že dopis ocenila předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová. Podle pravicového týdeníku Valeurs Actuelles dopis podepsalo dvacet generálů, zhruba sto vysokých důstojníků a více než tisícovka dalších příslušníků armády.
30. 4. 2021|

Senát přehlasoval Trumpovo veto obranného rozpočtu, i díky hlasům republikánů

Americký Senát se přidal ke Sněmovně reprezentantů a přehlasoval prezidentovo veto obranného rozpočtu. Poprvé za čtyři roky úřadování tak Donald Trump bude muset akceptovat zvrácení své snahy odmítnout opatření schválené Kongresem. Proti prezidentovu vetu se postavila i většina jeho republikánů, když pro rozpočet hlasovalo 81 senátorů a proti jich bylo pouze 13, uvedla agentura AP.
1. 1. 2021|

MfD: Zeman šéfa Bezpečnostní informační služby Koudelku opět nepovýší

Ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku prezident Miloš Zeman ani napopáté nepovýší do hodnosti generála. Ostatní kandidáty, které vláda navrhla, prezident povýší. Zeman to řekl Mladé frontě DNES. Kontrarozvědku, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje na nebezpečí ruských či čínských špionů, prezident často kritizuje.
8. 10. 2020|