TÉMA

Senátoři

Senátoři budou rozhodovat o rodičovském příspěvku. Zvyšovat se má jen u dětí narozených od ledna

Podle vládního návrhu schváleného sněmovnou by se měl od ledna rodičovský příspěvek zvednout na tři sta padesát tisíc korun u jednoho dítěte. Polepší si ale jen ty rodiny, kterým se dítě narodí až v novém roce. O zvýšení příspěvku senátoři rozhodnou na konci listopadu.
13. 11. 2023|

Odbory vyhlásily na 27. listopad den protestů, Středula avizuje stávkové aktivity

Odbory vyhlásily na 27. listopadu den protestů, nesouhlasí s kroky vlády. Novinářům to řekl po úterním zasedání rady Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) její předseda Josef Středula. Mají být podle něho i stávkové aktivity. Avizoval, že v úterý příštího týdne seznámí s důvody protestů prezidenta Petra Pavla. K půlnoci na středu odboráři ČMKOS končí stávkovou pohotovost, v níž jsou kvůli záměrům kabinetu od poloviny května.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 23:19|

Přísnější podmínky pro zákonodárce a sběr podpisů i on-line, navrhuje vnitro změny volby prezidenta

Ministerstvo vnitra navrhuje, aby poslanci a senátoři mohli ve volbě prezidenta v budoucnu podpořit jen jednoho kandidáta. Lidé by pak měli dostat možnost podepisovat petice občanských kandidátů také on-line. V případě překročení potřebné hranice padesáti tisíc on-line podpisů a splnění dalších náležitostí by úřady kandidáta automaticky do voleb zaregistrovaly. Vnitro v tiskové zprávě informovalo, že návrh předložilo ostatním ministerstvům k připomínkám, poté ho projedná vláda a případně parlament.
19. 10. 2023|

Česku stále chybí nástroje k omezení korupce mezi zákonodárci i soudci, kritizuje Rada Evropy

Česku stále chybí pravidla pro lobbing, nemá etický kodex pro poslance ani vymahatelná pravidla pro přijímání darů. Podle protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO) se tak dostatečně nechrání před korupcí zákonodárců, ale ani soudců či státních zástupců – přestože jí to skupina již dříve doporučila. Česko by také podle ní mělo přijmout novelu zákona o státním zastupitelství.
16. 6. 2023|

Senátoři, kteří se kvůli snížení valorizace obrátili na ÚS, vzali návrh zpět. Zůstává ten od ANO

Skupina senátorů, která ve čtvrtek zpochybnila u Ústavního soudu (ÚS) vládní novelu o zkrácení červnové valorizace penzí, bere svůj návrh zpět, oznámila v úterý mluvčí soudu Kamila Abbasi. O dalším postupu rozhodne určený soudce zpravodaj pro senátní podání, jímž se stal Jiří Zemánek, respektive plénum, tedy sbor všech ústavních soudců.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 16:38|

Registraci občanských kandidátů podle NSS provází problémy, je čas na změnu

Nejvyšší správní soud (NSS) při přezkoumávání registračního procesu občanských kandidátů pro prezidentskou volbu narazil podle členů specializovaného senátu na řadu problémů, deficitů právní úpravy a „neblahých skutečností“. Systém shromažďování padesáti tisíců podpisů a jejich ověřování je podle vyjádření soudců v podstatě neudržitelný a je čas uvažovat o jeho změně. „Když použiji okřídlené rčení, že volby jsou svátkem demokracie, tak musím říct, že příprava k této oslavě tomu vůbec neodpovídá, spíše naopak,“ řekl novinářům soudce Ivo Pospíšil.
13. 12. 2022|

Senátor Fischer chce kandidovat na prezidenta, shání podpisy členů horní komory

Senátor Pavel Fischer (nestr.) se rozhodl, že se bude ucházet o účast v prezidentských volbách. Na jeho rozhodnutí upozornil server iDNES.cz. Pro svou kandidaturu shání podpisy senátorů a podle informací serveru Aktuálně.cz má v tuto chvíli Fischer nejméně osmnáct podpisů členů horní komory. Ke kandidatuře jich stačí deset. Oficiálně svou kandidaturu oznámí v nejbližších týdnech. Jako o možném favoritovi pro KDU-ČSL o něm hovořil předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka, téma prezidentské volby bude náplní pondělního jednání celostátního výboru strany.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 14:59|

ANALÝZA: Volba senátorů je důležitá, budou rozhodovat o většině ústavních soudců

V pátek a sobotu se koná druhé kolo voleb do třetiny Senátu. Voliči rozhodují o zbývajících 24 kandidátech, kteří se snaží získat či obhájit křeslo v horní komoře parlamentu. Ač v druhém kole bývá zájem o volby nízký, hlasování je to důležité. Třeba i proto, že nově složený Senát bude rozhodovat o většině ústavních soudců.
1. 10. 2022|

Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci Prahy a Pekingu, tvrdí čínská ambasáda

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce České republiky a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená „zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu“. Mise vedená předsedou senátního školského výboru Jiřím Drahošem (za STAN) je v plánu od soboty do 24. září. Čínský režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii a neuznává jeho nezávislost.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 23:20|

Člověk, který vyzýval k násilí proti zákonodárcům, chce dohodu o trestu

Policie navrhla podat obžalobu na člověka, který na sociálních sítích vyzýval prostřednictvím živých vysílání k násilným akcím proti poslancům a senátorům. Státní zástupkyně s ním uzavřela dohodu o vině a trestu, kterou bude schvalovat zlínská pobočka Krajského soudu v Brně.
29. 8. 2022|

Platy ústavních činitelů asi od ledna vzrostou. Pro valorizaci jsou koaliční poslanci a soudci

Platy ministrů, poslanců, senátorů nebo i soudců by od ledna mohly vzrůst. Z vládních stran totiž zní neochota dál zmrazovat výdělky ústavních činitelů. Jejich platová základna letos zůstala mimořádnou úpravou stejná jako loni a předloni. Koaliční politici tak nyní preferují automatickou valorizaci.
10. 7. 2022|

Ústavní soud odmítl zrušit vyhlášky, na nichž stojí financování českého zdravotnictví

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení skupiny právních předpisů, na kterých stojí systém financování zdravotní péče v Česku. Podnětem senátorů, podle kterých je mechanismus smluv a úhrad nastavený tak špatně, že zdravotnictví uvádí do permanentní krize, se soudci zabývali od roku 2018. Systém přezkoumávali se zdrženlivostí a respektem k dělbě moci, zdůraznil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 14:54|

„Ukrajinská pravda a láska musí zvítězit nad ruskou lží a nenávistí,“ řekl Vystrčil Nejvyšší radě

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přijel ve čtvrtek s několika dalšími senátory vlakem na Ukrajinu. Doprovázejí ho kolegové Pavel Fischer (nez.) a Jiří Růžička (TOP 09) a také senátoři z Polska v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým. Zákonodárci navštívili poničené město Borodjanka. Vystrčil odpoledne vystoupil s projevem před ukrajinským parlamentem, kde zopakoval podporu Ukrajině.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 23:03|

Rok 2022 bude volební, na podzim si lidé vyberou zastupitele obcí a třetinu senátorů

Česko letos čekají další volby, lidé v nich vyberou obecní zastupitele. Hlasování se bude konat v pátek 23. září a sobotu 24. září. Termín vyhlásil prezident Miloš Zeman. Už teď je ale jasné, že vládní koalice SPOLU chce zkusit společné kandidátky i v řadě obcí a třeba že Piráti a STAN naopak spolu pod jednou značkou nebudou kandidovat v hlavním městě. Na podzim si také voliči ze třetiny volebních obvodů vyberou nové senátory.
2. 1. 2022Aktualizováno2. 1. 2022, 08:00|

Platy politiků mají vzrůst o šest procent. Návrh na jejich zmrazení ani nedostal šanci

Poslancům a senátorům vzroste od ledna jejich měsíční plat o 5,5 tisíce korun. Ministři si polepší o 10,5 tisíce měsíčně. A například prezident o téměř 18 tisíc. Podle nejnovějších dat statistiků to spočítala Česká televize. Platy ústavních činitelů poslanci navázali na průměrnou mzdu v české ekonomice a rostou na rozdíl od platů učitelů, policistů či hasičů automaticky. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl v létě platy politiků zmrazit. Poslanci se ale zákonem odmítli zabývat. Mimo jiné s argumentem, že ho premiér předložil pozdě.
18. 9. 2021|

Trump republikány stále ovládá, je to jako Hlava 22, píše po impeachmentu Reuters

Republikánská strana stále zůstává stranou Donalda Trumpa. Z 50 republikánských senátorů se 43 vyslovilo v sobotu pro to, aby byl Trump zbaven obvinění z podněcování ke vzpouře před lednovým vpádem jeho příznivců do amerického Kapitolu. Jen sedm republikánských senátorů se vyslovilo pro usvědčení. Hlasování ukazuje, jak silně ovládá bývalý prezident stranu, kterou si v posledních pěti letech přetvořil k obrazu svému, napsala agentura Reuters.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 18:55|

Většina senátorů podepsala ústavní stížnost proti uzavření obchodů. Vláda podle nich diskriminuje ty malé

Skupina 63 senátorů napadla u Ústavního soudu opatření vlády, které omezuje maloobchod. Opatření považují za diskriminační pro malé provozovny, které musí být na rozdíl od hypermarketů uzavřené.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 21:43|

Volební místnosti se uzavřely. Češi budou rozhodovat o třetině Senátu i v sobotu

V Česku se v pátek večer úderem desáté hodiny uzavřely volební místnosti. Voliči ale budou rozhodovat o tom, kdo usedne do lavic třetiny českého Senátu, i v sobotu od 8 do 14 hodin. Přijít k urnám ve druhém kole může zhruba 2,8 milionu lidí. K prvnímu kolu přišlo 37 procent z nich, ve druhém kole ale bývá účast nižší. K pátečnímu večeru přišla hlasovat zhruba desetina oprávněných voličů.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 22:00|