TÉMA

Soudní proces

V New Yorku začal proces s Trumpem, soudce mu připisuje dlouholeté podvody s majetkem

Bývalý americký prezident Donald Trump se v pondělí v New Yorku účastní zahájení hlavní části prvního z několika soudních sporů s federálními a státními úřady, které jej v nadcházejících měsících čekají. Úvodní řeči přicházejí poté, co už soudce ve věci občanskoprávní žaloby newyorské vlády rozhodl, že Trump a jeho firma podváděli finanční instituce zveličováním svých majetků. Prokuratura požaduje mimo jiné pokutu ve výši 250 milionů dolarů (skoro 5,8 miliardy korun).
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 19:20|

Z prezidenta obžalovaným v Haagu. Začíná proces s bývalým kosovským povstaleckým vůdcem Thaçim

Přezdívá se mu Had. Údajně kvůli nevypočitatelnosti i kvůli tomu, že dokázal neustále unikat srbské policii, která po něm intenzivně pátrala. Bývalý vůdce povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) a pozdější prezident nezávislého Kosova Hashim Thaçi ale podle vyšetřovatelů zřejmě dlouho unikal i odpovědnosti za některé své vlastní činy. Obžaloba zvláštního haagského tribunálu ho viní z toho, že se během války za nezávislost dopustil zločinů, kvůli kterým nyní stojí před soudem.
3. 4. 2023|

Od puče v Myanmaru uběhly dva roky. Junta bombarduje civilisty, zemřely tisíce lidí

Za dva roky od svržení vlády vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij v Myanmaru vojenskou juntou odešly ze země miliony lidí. Představitelé legitimního kabinetu byli zatčeni. Následné protesty, kterých se účastnily desetitisíce obyvatel, junta tvrdě potlačovala. Její zákroky mají tisíce obětí. Zástupci OSN v úterý uvedli, že zločiny proti lidskosti jsou v zemi stále páchány.
1. 2. 2023|

Vyšetřovatelé v Berlíně našli větší část lupu z drážďanské Zelené klenby

Více než tři roky po vloupání do drážďanské barokní klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) našli vyšetřovatelé větší část lupu v Berlíně. V noci na sobotu zajistili v německém hlavním městě jednatřicet částí kořisti, oznámily podle agentury DPA policie a státní zastupitelství. Zajištěné kusy byly v doprovodu speciálních policejních sil přepraveny do Drážďan.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 16:17|

Britsko-francouzský spor o rybolov se zmírňuje. Londýn rybářům vydal třiadvacet licencí

Británie vydala francouzským rybářům třiadvacet dodatečných licencí pro rybolov v britských vodách. Podle agentury AFP to sdělila mluvčí britského kabinetu. Práva na lov ryb jsou po odchodu Spojeného království z Evropské unie dlouhodobě zdrojem sporu. Konflikt v posledních měsících kazil vztahy mezi oběma zeměmi.
11. 12. 2021|

Dohod o vině a trestu v Česku přibývá. Výhodou je rychlost, shodují se odborníci

Krajský soud v Ostravě potvrdil doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku, a to za vraždu jedenácti lidí. Muž s žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Rozhodnutí je pravomocné. V případě dohody o vině a trestu jde o postup, kdy obviněný slíbí, že se vzdá práva na projednání před soudem, a přizná vinu. Obžaloba poté požádá soud o mírnější trest. Odborníci se shodují, že je to změna v soudním procesu, která přináší jak ekonomické výhody, tak urychlení samotného procesu. Dohoda o vině a trestu byla hlavním tématem úterní Devadesátky ČT24.
1. 12. 2021|

Turecko soudí více než stovku lidí kvůli prokurdským demonstracím

V Ankaře začal proces se 108 lidmi, kteří jsou obžalovaní z terorismu, vražd či narušení jednoty státu kvůli prokurdským demonstracím z podzimu 2014. Tehdy při střetech s bezpečnostními složkami zemřely přes tři desítky osob. Většina obžalovaných jsou členové prokurdské Lidově demokratické strany (HDP), jsou mezi nimi i dva její bývalí šéfové Selahattin Demirtaş a Figen Yüksekdagová. Podle opozice jde o další politickou perzekuci této strany, která je třetí největší v parlamentu.
26. 4. 2021|

Obžalovaní z vážných trestných činů se mohou dohodnout na trestu, cílem je urychlit řízení

Přiznat se, zkrátit si délku procesu a dostat méně let ve vězení, takovou možnost mají od října nově obžalovaní z těžkých zločinů. Se státním zástupcem se mohou dohodnout na výši trestu. A pokud souhlasí i soud, proces definitivně končí. Dohoda o vině a trestu se od změny zákona používá desetkrát častěji. Do budoucna by tento systém mohl pomoci pro zrychlení celého soudního řízení.
17. 1. 2021|

Kvůli pandemii se protahují některé soudní procesy

Zhoršení pandemické situace v Česku během podzimu se promítá i do práce justice. Některé soudy jsou téměř paralyzovány a musely omezit projednávání soudních sporů. Tento týden byla například odročena kauza sportovních dotací a někdejšího předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty. Jen v Praze teď soudy evidují přes sedmdesát nakažených zaměstnanců.
9. 11. 2020|

Purdue Pharma přiznala vinu za opiátovou krizi vraždící statisíce Američanů. Zaplatí miliardy a skončí

Americká farmaceutická společnost Purdue Pharma, výrobce návykového analgetika OxyContin, ve středu přiznala u federálního soudu vinu ve třech obviněních souvisejících s opiátovou krizí. Podnik zaplatí přes osm miliard dolarů (183,4 miliardy korun) a musí ukončit činnost.
21. 10. 2020|

Šéf katalánské policie do vězení nepůjde. Soud jej zprostil obvinění ze vzpoury

Španělský soud zprostil obvinění bývalého šéfa katalánské policie Josepa Lluíse Trapera, který byl obžalovaný ze vzpoury kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Hrozilo mu až deset let vězení. O verdiktu informoval deník La Vanguardia. Podle něj soud neshledal důkazy pro to, že by Trapero podporoval tehdejší separatistickou vládu.
21. 10. 2020|

Soudy ruší jednání, podle ministerstva se mají konat jen ta nejnutnější

Od středy by měla před soud zamířit jen nutná jednání. Alespoň to doporučuje soudům ministerstvo spravedlnosti. Některá jednání z března a dubna se přitom odročovala právě na podzimní měsíce a ta jsou teď odkládána znovu. V úterý se už podle justiční databáze zrušila čtvrtina jednání.
20. 10. 2020|

V USA stanula před soudem dvojice islamistických teroristů. Patřili do skupiny s „džihádistou Johnem“

Do Spojených států byli ve středu přepraveni dva bývalí britští občané, kteří čelí obvinění, že se jako členové teroristické organizace Islámský stát (IS) podíleli na vraždách amerických zajatců v Sýrii. Dvojice se později prostřednictvím videospojení zúčastnila slyšení u federálního soudu. Teroristé patřili do skupiny radikálů, kterým se kvůli britskému přizvuku přezdívalo Beatles. Nejznámější z gangu byl Mohammed Emwazi, takzvaný „džihádista John“, který je už několik let po smrti.
8. 10. 2020|