TÉMA

Sexuální nátlak

Církev rozšíří vyšetřování vlivného kněze, který radil i papežům. Desítky žen ho viní ze sexuálního zneužívání

Katolická církev rozšiřuje vyšetřování slovinského kněze Marka Rupnika. Dříve respektovaný duchovní a vlivný umělec, který utvářel moderní výtvarný styl katolické církve ve službách papežů, je obviňován ze sexuálního zneužívání a duševního nátlaku. Stálo ho to už členství v jezuitském řádu i postavení ve Vatikánu. Přitom ale nadále pracuje ve Slovinsku jako kněz.
23. 2. 2024|

Cimickému žalobkyně navrhuje tři roky vězení. Znalci kvůli administrativní chybě nebyli předvoláni

Psychiatr Jan Cimický u Obvodního soudu pro Prahu 8 odmítl, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Jeho chování bylo vedeno vždy s cílem léčit pacienta, řekl. Na otázky soudu zatím odmítl odpovídat. Cimického obvinilo ze sexuálního obtěžování či přímo napadení několik jeho pacientek, obžaloba ho viní ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Státní zástupkyně pro něj navrhuje tříleté vězení. Soud plánoval vyslechnout také znalce, kvůli administrativní chybě ale nebyli předvoláni. Hlavní líčení tak bude pokračovat 16. ledna.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 20:20|

Za sexuální zneužití studentek gymnázia v Krupce dostal pedagog 28 měsíců vězení

Pedagog z gymnázia v Krupce má za sexuální zneužití svých studentek, sexuální nátlak a přečin útisku strávit 28 měsíců za mřížemi. Ve čtvrtek o tom rozhodl okresní soud v Teplicích. Pedagog navíc dostal šestiletý zákaz činnosti. Státní zástupce Tomáš Sosna ve své závěrečné řeči navrhl 32 měsíců odnětí svobody a zákaz činnosti na šest let. Obžalovaný přiznal vinu, ne však v celém rozsahu. Obhájce navrhl zproštění bodu obžaloby, který pedagog označil za sporný, za ostatní skutky navrhl podmíněný trest a uložení ambulantní léčby. Rozhodnutí je pravomocné, strany se vzdaly práva na odvolání. Muži hrozilo až deset let vězení.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 15:36|

Případ brněnského soudce obviněného z pokusu o sexuální nátlak na nezletilou projedná soud

Případ pokusu o sexuální nátlak ze strany soudce brněnského soudu na nezletilou míří k soudu. Státní zástupce v úterý podal obžalobu. Na webu Krajského státního zastupitelství o tom informoval mluvčí Hynek Olma. Obviněný vinu odmítá. V dubnu navrhli soudce obžalovat policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).
17. 5. 2022|

Policie obvinila učitele z Teplicka z pohlavního zneužití. Hrozí mu deset let

Policie obvinila pedagoga, který vyučoval na biskupském gymnáziu v Krupce na Teplicku, z pohlavního zneužití a sexuálního nátlaku. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
5. 4. 2022|

Jak to bylo s mankem? Soud má rozhodnout, jestli se přerovský zastupitel dopustil sexuálního nátlaku

Kauza údajného sexuálního nátlaku přerovského politika Marka Dostála je zpět u okresního soudu. Případ mu vrátil v neveřejném projednání krajský soud, nevypořádal se totiž se všemi okolnostmi. Okresní soud Dostála již dvakrát prohlásil za vinného a uložil mu podmíněný trest, do případu však loni zasáhl na základě dovolání obžalovaného Nejvyšší soud a kauzu vrátil na počátek. Podle obžaloby bývalý radní Dostál zneužil svého postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, dvakrát přiměl k orálnímu styku. Dostál vinu po celou dobu procesu odmítá.
8. 6. 2021|

Každá třetí žena zažije násilí partnera nebo sexuální nátlak, varuje WHO

Každá třetí žena zažije někdy během života násilí v partnerském svazku nebo sexuální nátlak mimo něj. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) je násilí vůči ženám všudypřítomné a mnohé ho zažijí už v mladém věku. Přibližně 31 procent žen ve věku 15 až 49 let, tedy až 852 milionů, má zkušenost s fyzickým nebo sexuálním násilím, sdělila WHO v Ženevě. Velká většina obětí, tedy 641 milionů, se s násilím setká v manželství nebo v partnerském vztahu.
9. 3. 2021|

Uprchlice z KLDR jsou častým terčem sexuálního nátlaku. V Jižní Koreji jej zažije asi čtvrtina z nich

Podle průzkumu jihokorejských úřadů čelí v zemi sexuálnímu nátlaku asi čtvrtina běženkyň z KLDR. Jednou z nich je i žena, která vystupuje pod pseudonymem Lee. Její případ, který míří před soud, vyvolal velký zájem mezi novináři.
27. 1. 2021|

Soud potvrdil dvouletou podmínku bývalému přerovskému radnímu Dostálovi za sexuální nátlak

Přerovský soud ve čtvrtek znovu potrestal přerovského politika a bývalého radního města Marka Dostála za sexuální nátlak. Uložil mu roční trest se zkušebním odkladem na dva roky, poškozené ženě musí zaplatit padesát tisíc korun. Podle rozsudku zneužil svého postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, dvakrát přiměl k orálnímu styku. Stejný trest Dostálovi uložil soudce Jan Rektor už loni, kauzu mu však vrátil Nejvyšší soud, který požadoval doplnění dokazování o výslech poškozené v hlavním líčení.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 13:01|

Predátora z dokumentu V síti potrestal soud podmínkou

Za sexuální nátlak, navazování nedovoleného kontaktu s dítětem a šíření pornografie potrestal pražský městský soud jednoho z mužů vystupujícího v dokumentu V síti tříletou podmínkou s pětiletým odkladem. Schválil dohodu o vině a trestu, kterou s obžalovaným uzavřela státní zástupkyně. Muži soud uložil i ochranné sexuologické léčení. Obě strany se vzdaly práva na podání odvolání, rozhodnutí je tak pravomocné.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 11:22|