TÉMA

Justiční omyl

Nevinný Polák si odseděl 18 let, pykat za to nikdo nebude

Polská prokuratura, která skoro šest let zjišťovala, kdo zavinil neoprávněné zatčení a odsouzení Tomasze Komendy, celý případ ukončila. Znamená to, že nikdo neponese odpovědnost za to, že nevinný člověk strávil ve vězení 18 let – ani policisté, ani prokurátoři, ani znalci, ani soudci, napsal zpravodajský server Onet.pl. Komenda se proti rozhodnutí prokuratury může odvolat, dodal.
4. 1. 2024|

V USA jsou tisíce neprávem odsouzených vězňů, tvrdí právník. Systému veřejných obhájců chybí peníze

V polovině března si vyslechl Sidney Holmes osvobozující rozsudek. Za mřížemi měl strávit 400 let, nakonec vyšel ven z vězení po 34 letech. Za zločin, který nespáchal, pykal neprávem, navíc podle floridských zákonů nemá nárok na žádné odškodné. Podle amerického advokáta Alexe Hornadaye, který nyní přednáší na Karlově univerzitě, je takových případů několik, údajně je často na vině i nedostatečná obhajoba. Systém veřejných obhájců je v USA podle něj podfinancovaný, větší šanci u soudu pak prý mají lidé s vyššími příjmy.
12. 4. 2023|

Soudci se báli justičního omylu, proto Kočnera a Zsuzsovou osvobodili

Specializovaný trestní soud v Pezinku překvapivě zveřejnil kompletní písemné vyhotovení rozsudku v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Vyplývá z něj, že soudci osvobodili údajné objednavatele vraždy Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou kvůli obavám z justičního omylu.
6. 10. 2020|