TÉMA

Rožná

Rožná nesouhlasí s průzkumy území kvůli možné těžbě lithia v bývalých uranových dolech

Obec Rožná na Žďársku nesouhlasí s průzkumem území kvůli zjišťování výskytu lithia. O stanovení průzkumného území pro prozkoumání ložisek vyhrazeného nerostu požádala ministerstvo životního prostředí firma Geomin. Vyplývá to z webu obce. Český rozhlas Vysočina, který na záležitost upozornil, uvedl, že by resort mohl vydat rozhodnutí v prvním čtvrtletí příštího roku. V okolí Rožné, kde bydlí asi 760 lidí, se šedesát let dobývala uranová ruda, těžba skončila v roce 2017. Lithium se používá k výrobě baterií.
19. 10. 2023|

U Rožné na Žďársku po srážce s nákladním autem vykolejil vlak. Dva lidé se zranili

Na železničním přejezdu u obce Rožná na Žďársku se ve středu ráno srazil osobní vlak s nákladním autem a vykolejil. Zraněni byli dva lidé –⁠ řidič auta a jeden cestující z vlaku, řekla policejní mluvčí Stanislava Rázlová. S podezřením na lehké zranění byla převezena na ošetření do nemocnice také průvodčí. Drážní inspekce odhadla škodu na vozidlech a trati v součtu na 32,5 milionu korun. Podle Českých drah (ČD) bude výluka na trati trvat do středečních 16:00.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 10:01|

Poslední návštěva pod zemí. Uranový důl Rožná pomalu zaplaví voda

Nejnižší patra uranového dolu Rožná I. v Dolní Rožínce na Žďársku začne koncem letošního roku zaplavovat voda. Komerční těžba v dole skončila v prosinci 2016, uranovou rudu horníci naposled dobývali ve 24. patře, tedy 1200 metrů pod povrchem země. Podle předpokladu závodu Geam by měla voda vystoupat za tři až čtyři roky na úroveň 13. těžebního patra. Úplně bude čerpací systém v dole odstaven kolem roku 2035, kdy by tam mělo ukončit činnost výzkumné pracoviště Bukov. Poslední možnost naštívit důl se naskytla novinářům 2. října 2020.
6. 10. 2020|