TÉMA

Gloria musaealis

Muzejní počin roku 2021 stojí v Kopřivnici. Cenu Gloria musaealis si odváží Muzeum nákladních automobilů Tatra

Muzejním počinem loňského roku se stalo Muzeum nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v rekonstruované budově bývalé slévárny automobilky v Kopřivnici. Projekt dostal cenu Gloria musaealis, která oceňuje nejlepší výkony českých muzeí v uplynulém roce. Nejlepší muzejní výstavou pořadatelé vyhlásili expozici Toyen: Snící rebelka, kterou uspořádala Národní galerie v Praze. Nejlepší muzejní publikace vznikla k výstavě Epocha salonů v Západočeské galerii.
19. 5. 2022|

Libušín dostal „muzejního Oscara“ za obnovu. Dřevo jsme káceli po úplňku, popisuje ředitel

Muzejním počinem roku 2020 byla vyhlášena obnova národní kulturní památky po požáru. Na místě chaty od architekta Dušana Jurkoviče, která lehla popelem, vyrostla přesná replika z roku 1925. Cenu Gloria Musaealis převzal Jindřich Ondruš, ředitel Národního muzea v přírodě, pod nějž Libušín spadá. Rekonstrukce památkové stavby na Pustevnách tak, aby stejně jako sto let předtím sloužila výletníkům, byla podle něj jediná možnost. „Už v pět hodin ráno po požáru jsme si řekli: Safra, musíme do toho jít,“ uvedl v rozhovoru pro Studio 6.
18. 6. 2021|

Vrchol cen Gloria musaealis obsadila horolezecká expozice v Turnově, těší se i Jihočeské muzeum

Muzejním počinem roku 2019 je expozice horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově. Nejlepší muzejní výstavu loni připravilo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, které zpřístupnilo nové expozice. Ocenění jim patří v soutěži Gloria musaealis, jejichž vítěze v úterý vyhlásila pořádající Asociace muzeí a galerií v České republice.
6. 10. 2020|