TÉMA

Sooronbaj Žeenbekov

V Biškeku skončil výjimečný stav, parlament potvrdil prezidentské pravomoci pro nového premiéra

Kyrgyzský parlament schválil ukončení výjimečného stavu v hlavním městě Biškeku. Nový premiér Sadyr Žaparov zároveň převzal pravomoci hlavy státu. Kyrgyzstánem zmítaly nepokoje a politická krize od voleb ze 4. října. Strany, které podle oficiálních výsledků neuspěly, rozpoutaly v Biškeku protesty. Ústřední volební komise mezitím výsledky voleb zrušila.
16. 10. 2020|

Kyrgyzský prezident po naléhání rezignoval, pravomoci převzal nový premiér Žaparov

Po rezignaci kyrgyzského prezidenta Sooronbaje Žeenbekova se funkce vzdal i předseda sněmovny Kanatbek Isajev, který měl podle ústavního zákona převzít pravomoci hlavy státu. Oznámil to kyrgyzský premiér Sadyr Žaparov. Zároveň uvedl, že přebírá veškeré povinnosti spojené s prezidentským úřadem, píší agentury Reuters a Interfax. Středoasijskou zemi zachvátily nepokoje po parlamentních volbách 4. října, když strany, které podle oficiálních výsledků neuspěly, rozpoutaly protesty v hlavním městě Biškeku.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 18:01|

Krok ke stabilizaci v Kyrgyzstánu. Žaparov, kterého demonstranti dostali z vězení, je premiérem

Kyrgyzští poslanci na středečním mimořádném zasedání potvrdili kandidaturu Sadyra Žaparova na post premiéra. Žaparov byl do funkce nominován minulý týden, parlament pro něj hlasoval v sobotu. Prezident Sooronbaj Žeenbekov ale toto hlasování podle agentury Reuters zpochybnil, protože někteří poslanci se ho účastnili na dálku. Stvrzení hlasování podle prezidenta přispěje ke stabilizaci situace v zemi. Nově jmenovaný premiér oznámil, že do konce středy očekává prezidentovu rezignaci, Žeenbekov to ale odmítá.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 19:55|

Nepokoje v chudém Kyrgyzstánu pokračují, prezident vyhlásil opět výjimečný stav

Kyrgyzský prezident Sooronbaj Žeenbekov podruhé vyhlásil výjimečný stav v metropoli Biškeku. Při prvním pokusu jeho rozhodnutí neschválil parlament, informuje agentura TASS. Středoasijský Kyrgyzstán, kde žije zhruba 6,5 milionu lidí, patří k nejchudším postsovětským republikám. Nepokoje touto zemí zmítají potřetí za posledních 15 let.
12. 10. 2020|

Nepokoje v Kyrgyzstánu pokračují. Prezident vyhlásil v metropoli výjimečný stav

Kyrgyzský prezident Sooronbaj Žeenbekov v pátek vyhlásil v Biškeku výjimečný stav a nařídil rozmístit v ulicích metropole vojáky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prezidentský palác. Žeenbekov rovněž podepsal rezignaci premiéra Kubatbeka Boronova a rozpustil vládu. Středoasijskou zemí zmítají nepokoje po nedělních parlamentních volbách.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 15:53|

Povolební krize v Kyrgyzstánu se prohlubuje. Hádají se už i tamní opoziční strany

Krize v Kyrgyzstánu se ve středu prohloubila o spory mezi tamními opozičními stranami. Jak informovala agentura Reuters, prezident Sooronbaj Žeenbekov vyzval k dialogu zástupce všech politických stran. V Kyrgyzstánu v pondělí vypukly demonstrace na protest proti nedělním parlamentním volbám, jejichž výsledek v úterý volební komise zrušila.
7. 10. 2020|

Kyrgyzská revoluce pokračuje. Premiérem se stal politik, který byl ještě v pondělí za mřížemi

Protivládní demonstranti ve středoasijském Kyrgyzstánu vtrhli v úterý ráno při protestu proti výsledku parlamentních voleb do správní budovy s prezidentskou kanceláří a parlamentem. Osvobodili také z vězení exprezidenta Almazbeka Atambajeva. Ústřední volební komise mezitím oznámila zrušení výsledku nedělních voleb a parlament zvolil premiérem opozičního vůdce Sadyra Žaparova, který byl do pondělí ve vězení. Opozice uvedla, že je jejím cílem svrhnout prezidenta Sooronbaje Žeenbekova a sestavit novou vládu. Prezident ale tvrdí, že má zemi stále pod kontrolou.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 19:34|