TÉMA

Jan Vrba

V Chebu začala oprava Amerického mostu, pro dopravu včetně MHD bude zavřený půl roku

Americký most v Chebu ve středu ráno pro řidiče uzavřeli stavbaři. Následujících šest měsíců přes něj neprojedou auta ani autobusy městské a krajské hromadné dopravy. Vzhledem k tomu, že se jedná o jeden ze dvou mostů, který v Chebu vede přes řeku Ohři, měli by řidiči počítat s možnými komplikacemi na objízdné trase.
13. 3. 2024|

V Chebu platí nová vyhláška proti odpalování pyrotechniky. Město ale volá po další regulaci

Cheb se stále potýká s výbuchy zábavní pyrotechniky, v poslední době došlo k i několika požárům v přírodě. Například obyvatelé místní části Slapany tvrdí, že rány od pyrotechniky slyší z okolí i několikrát týdně. Na svědomí je podle nich mají hlavně turisté z Německa, kteří jezdí pyrotechniku na tuzemská tržiště nakupovat. Podle nové vyhlášky přitom za její odpalování mimo stanovené dny hrozí až desetitisícová pokuta. Město proto volá po změně legislativy, která by prodej pyrotechniky více regulovala.
2. 11. 2023|

Obyvatelé Chebska sepsali petici kvůli vysokým cenám tepla. Od května zaplatí méně

Lidem na Chebsku se od května sníží cena tepla. Například přímo v Chebu za něj dají měsíčně asi o 20 procent míň, než kolik platí nyní. Vytápění tam zajišťuje napůl městská společnost Terea a právě na její vysoké ceny si opakovaně stěžuje nejen radniční opozice, ale i obyvatelé. Kvůli cenám za teplo v Chebu a okolí vznikla nesouhlasná petice.
12. 4. 2023|

Česká pošta zruší 950 pracovních míst. Původně jich mělo být přes dva tisíce

Česká pošta kvůli snížení počtu poboček o tři stovky zruší 950 pracovních míst. Původně přitom avizovala rušení 2300 míst. Pošťáků odejde ještě méně, protože firma části z nich nabídne jinou pozici nebo rekvalifikaci. Skutečně propuštěným zaměstnancům podnik poskytne odstupné, informoval na tiskové konferenci pověřený generální ředitel podniku Miroslav Štěpán.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 18:51|

Jeseník, Chrudim nebo Cheb. Další města už znají své nové vedení

V dalších městech v Česku už je jasno o nových koalicích po komunálních volbách. Například v jedenáctitisícovém Jeseníku se na spolupráci domluvilo vítězné hnutí Jeseník srdcem s uskupením PRO JESENÍK. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů. Jejich zástupci v pátek podepsali memorandum o spolupráci. V Chebu s největší pravděpodobností vznikne koalice složená z vítězného hnutí ANO, Volby pro kraj (VOK) a ODS. I tam se už strany a hnutí domluvily na společném postupu. Opavu povede koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy a Zelená pro Opavu. V Teplicích končí dlouhá éra primátorů z ODS, nově připadne post ANO, občanští demokraté ale budou v radě též.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 19:20|

30 let zpět: Stává se Československo kolonií německého kapitálu?

Zpravodajský Deník ČST se na začátku roku 1992 zabýval otázkou, zda je namístě znepokojovat se rostoucími ekonomickými a politickými ambicemi sjednoceného Německa. V tehdejším Československu strmě rostl vliv německého kapitálu, který se ze všech západních investorů zdaleka nejaktivněji zapojoval do privatizace tuzemských podniků. Na mezinárodní scéně pak vyvolal rozruch jednostranný postup Berlína při uznání nezávislosti Slovinska a Chorvatska.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 1. 2022|

Jak se Škoda dostala do koncernu Volkswagen. Smlouva byla podepsaná před 30 lety

Přesně před třiceti lety podepsala automobilka Škoda smlouvu o vstupu do koncernu Volkswagen. Německá firma koupila od státu třetinový podíl, většinu získala o tři roky později. Šlo o první přímý prodej státní firmy zahraničnímu zájemci. Postupně se výroba zvýšila na sedminásobek a Škoda se stala největší českou firmou podle tržeb, zisku i počtu zaměstnanců.
28. 3. 2021|

Zemřel bývalý ministr průmyslu Jan Vrba. Stál za privatizací automobilky Škoda

Ve středu zemřel bývalý ministr průmyslu Jan Vrba. Ekonomovi a představiteli Občanského fóra a Občanského hnutí bylo 83 let. V pátek o tom informoval mediální zástupce Vrbovy rodiny Ondřej Micka.
6. 11. 2020|

30 let zpět: V Praze se konalo sympozium s podniky z USA

Objem československého zahraničního obchodu s největší ekonomickou velmocí, Spojenými státy americkými, byl na začátku devadesátých let téměř nulový. Na pražské sympozium o hospodářské spolupráci, kde jako podmínka amerických investic nejvýrazněji zaznívala nutnost urychleného provedení hospodářských reforem v čele s privatizací, zavítal mimo jiné tehdejší profesor Pittsburské univerzity a pozdější kandidát na úřad prezidenta České republiky, ekonom Jan Švejnar.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 10. 2020|

Pithart a Vrba vyzvali vládu, aby oslovila Volkswagen kvůli postavení Škody

Bývalý český premiér Petr Pithart a exministr průmyslu Jan Vrba vyzvali českou vládu, aby vedení koncernu Volkswagen vyjádřila své znepokojení nad možnou změnou postavení Škody Auto ve skupině. Případné omezení modelových řad a zaměření na laciné vozy by podle nich bylo v rozporu s přílohami smlouvy, na základě které Volkswagen do Škody před 30 lety vstupoval. Vyplývá to z dopisu, který má ČTK k dispozici.
5. 10. 2020|