TÉMA

EBU

Vyřaďte kvůli válce Izrael. Je to stejná písnička jako Rusko, žádají kritici pořadatele Eurovize

Izrael bude v letošním ročníku Eurovize reprezentovat Eden Golanová. Zatímco dvacetiletá zpěvačka se na mezinárodní písňovou soutěž těší, ne všichni jsou z její účasti nadšení. Kvůli dění v Pásmu Gazy by pěvecké klání měl židovský stát podle kritiků ze severských zemí, včetně Švédska, které letošní ročník pořádá, opustit. Argumentují vyřazením Ruska kvůli agresi vůči Ukrajině. Podle pořádající Evropské vysílací unie (EBU) je takové srovnání ale složité a odvolává se na to, že není politickou organizací.
8. 2. 2024|

SPD se ve sněmovně snaží zablokovat změnu volby radních veřejnoprávních médií

Dolní komora ve čtvrtek měla debatovat o navrhované změně výběru členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), která předpokládá zejména zapojení Senátu. Hnutí SPD ale jednání o vládní novele od rána obstruovalo. Odpoledne pak schůzi přerušily pravidelné interpelace na členy vlády, poslanci tak budou pokračovat v pátek. V otázce doplnění vedení sněmovny ANO navrhlo na místopředsedkyni sněmovny Kláru Dostálovou, která by měla nahradit Janu Mračkovou Vildumetzovou.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 17:17|

Kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou postoupila do finále Eurovize

Do finále hudební soutěže Eurovize ve čtvrtek večer postoupil český zástupce, tříčlenná kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou. Ve finále, které se uskuteční v sobotu večer v Turíně, se utká s dalšími 24 soutěžícími.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 23:33|

Cenu Ferdinanda Peroutky získali Martin Řezníček a Tereza Engelová, porota ocenila práci zahraničních zpravodajů

Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2021 obdrželi novináři Tereza Engelová a Martin Řezníček. Organizátoři ocenili jejich dlouholetou práci v oboru zahraničního zpravodajství. Práce zahraničních redaktorů bývá podle pořadatelů ocenění často opomíjená. „Prostor a čas věnovaný událostem ze světa ubývá ve všech domácích médiích,“ napsali v odůvodnění.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 14:21|

„Jsme úplně bez sebe.“ V Eurovizi 2021 zvítězili italští rockeři Maneskin

Mezinárodní hudební soutěž Eurovizi vyhrála italská rocková formace Maneskin. Itálie v klání uspěla potřetí, naposledy pro ni titul získal v roce 1990 Toto Cotugno, jehož proslavila píseň L'Italiano. Skupina Maneskin byla favoritem sázkových kanceláří, po udělení hlasů ale zaostávala a pomohly jí až hlasy diváků.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 16:20|

Ředitel České televize Petr Dvořák byl zvolen viceprezidentem Evropské vysílací unie

Generální ředitel České televize Petr Dvořák byl zvolen viceprezidentem Evropské vysílací unie (EBU). Vystřídá ředitelku Francouzské televize Delphine Ernotteovou Cunciovou. Dvořák je v jedenáctičlenném výkonném výboru unie od roku 2014.
2. 10. 2020|