TÉMA

Jan Grulich

Senát schválil zvýšení rodičovské, zvolil radní ČT. Prošlo i navýšení počtu přihlášek na střední školy

Senát schválil novelu, která by měla od ledna zvýšit rodičovský příspěvek rodinám s nově narozenými dětmi na 350 tisíc korun. Horní komorou prošla také novela, podle které si zájemci o studium budou moci podat tři přihlášky na střední školy místo nynějších dvou. Senátoři hlasovali v tajné volbě o některých členech Rady České televize, o jejímž složení nově spolurozhodují. V prvním kole zvolili publicistu Jefima Fištejna, rozhlasovou moderátorku Ivanu Chmel Denčevovou a novinářku Barboru Procházkovou, večer ve druhém pak spisovatele Jiřího Padevěta, nominanta Asociace producentů v audiovizi Davida Brabce a někdejšího místopředsedu a mluvčího Rady Českého rozhlasu Ivana Tesaře.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 20:50|

Senát schválil návrat daně z nafty na původní úroveň. Navrhl také změny zákoníku práce

Spotřební daň z nafty se zřejmě od srpna vrátí na úroveň před loňským červnem, schválil Senát. Prezident Petr Pavel je připraven podepsat novelu tak, aby začala platit od srpna, sdělila ČT mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Horní komora také navrhla pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. Zavést je chce nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie. Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení sněmovna.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 16:36|

Senátem prošla školská novela. Nová pravidla pro platy učitelů pedagogové kritizují

Na platy učitelů má stát dávat od příštího roku ze zákona v průměru nejméně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy na jednoho pedagoga. Senát to schválil po více než tříhodinové debatě navzdory nejasnostem, z jakých dat bude objem peněz na platy pedagogů vycházet. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chce o tom jednat se školskými odbory. Uzákonění učitelských platů nyní dostane k podpisu prezident.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 15:24|

Komunisté budou nejspíše proti delšímu nouzovému stavu, oznámil Filip po jednání na Hradě

Komunistická strana zřejmě nepodpoří prodloužení nouzového stavu, o svolení s nímž požádá vláda v pátek Poslaneckou sněmovnu. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip, připojil se tak k mínění dalších členů vedení své strany, kteří se k vládní žádosti stavějí odtažitě. Rozhodnout má širší vedení strany, jeho členové dostali za úkol zjistit stanoviska v krajích.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 22:47|

Předsedou Senátu zůstane zřejmě Vystrčil. Podpoří ho i hnutí STAN

Předsedou Senátu zůstane s největší pravděpodobností Miloš Vystrčil (ODS). Podpoří ho do této funkce i hnutí STAN, oznámil jeho předseda Vít Rakušan. Senátní frakce ODS a Starostů budou mít v povolebním složení horní komory dostatek hlasů k Vystrčilovu zvolení. Volba předsedy Senátu by se měla uskutečnit v listopadu.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 20:10|

Antl napodruhé mandát v Rychnově nad Kněžnou neobhájil, porazil ho pedagog Grulich

Rychnov nad Kněžnou bude v Senátu zastupovat pedagog Jan Grulich (TOP 09). Ve druhém kole senátních voleb dostal od voličů 59,65 procenta hlasů. Porazil tak dosavadního senátora a vítěze prvního kola Miroslava Antla (Za občany), který získal 40,34 procenta hlasů. Ve druhém kole přišlo k volbám asi 18 procent voličů.
10. 10. 2020|

Senátní duel na Rychnovsku: O křeslo v horní komoře se utkají Miroslav Antl a Jan Grulich

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 48 – Rychnov nad Kněžnou se utkají senátor Miroslav Antl (ZA OBČANY) a ředitel Základní školy v Dobřanech a Jan Grulich (TOP 09+LES). Antl v prvním kole přesvědčil 26,44 procenta voličů, Grulich 24,37 procenta hlasujících. Volební účast dosáhla 38,84 procenta. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
6. 10. 2020|

O křeslo v Senátu se v obvodu Rychnov nad Kněžnou utká Antl s Grulichem

Do druhého kola boje o křeslo senátora v obvodu Rychnov nad Kněžnou postoupili dosavadní senátor Miroslav Antl (Za občany) a ředitel základní školy v Dobřanech Jan Grulich (TOP 09). Oba kandidáti dostali od voličů přibližně čtvrtinu hlasů. Třetí skončila Jana Drejslová (za ODS). V obvodu přišlo hlas odevzdat přes 38,7 procenta voličů.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 22:11|