TÉMA

Daniel Pitek

Myslivci netrefili ani jednoho divočáka v lese u Jablonce, který kvůli odstřelu nechali zavřít

V Jablonci nad Nisou skončila ve středu v 06:00 druhá uzavírka lesů na Prosečském hřebeni a v Srnčím dole. Cílem byl odlov přemnožených divokých prasat, která obyvatele obtěžují a ohrožují. Zatímco při naháňce v první polovině prosince se podařilo odstřelit pět divočáků, tentokrát ani jediného. „Lidé zákaz vstupu nerespektují, čímž práci myslivců maří,“ myslí si mluvčí magistrátu Jana Fričová. Divoká prasata jsou dlouhodobě silně přemnožená, z čehož kritici viní mimo jiné myslivce a příslušnou legislativu.
28. 12. 2022|

Farmáře zatěžuje byrokracie, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Začít podnikat v zemědělství má smysl, ale je to velmi složité – hlavně kvůli byrokracii. Ve Fokusu Václava Moravce to řekla farmářka Lucie Bošinová. S dalším sedlákem Danielem Pitkem se shodla, že papírování práci na poli či se zvířaty velmi komplikuje. Ekonom Tomáš Maier ovšem poukázal na to, že je zemědělství v Česku ziskové jen díky dotacím. Ve Fokusu Václava Moravce hovořili zemědělci i odborníci ze zemědělské univerzity také o dopadech změny klimatu, inflace i války na Ukrajině na zemědělství a výrobu potravin v Česku.
28. 6. 2022|

Hamousová neuspěla, v obvodu Louny jdou do druhého kola Ivo Trešl a Vladimír Drápal

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Louny postoupili Ivo Trešl (STAN) a Vladimír Drápal (za ODS+TOP+KDU+KAN). Svůj hlas přišlo v prvním kole odevzdat 34,09 procenta voličů. V roce 2014 byla volební účast v prvním kole 38,55 procenta.
3. 10. 2020|