TÉMA

Josef Gočár

Pardubický Grand čeká rekonstrukce. Funkcionalistickou budovu přiblíží původnímu Gočárovu návrhu

Obchodní dům Grand v centru Pardubic potřebuje po více než 90 letech opravit. Ikonickou historickou budovu navrhl architekt Josef Gočár, rekonstrukce by ji měla přiblížit původnímu vzhledu. Začít by měla na konci roku.
19. 12. 2023|

Kulturní centrum Automatické mlýny slavnostně otevřelo. Mlelo se v nich sto let

Automatické mlýny vstoupily do nového života. Zrekonstruovaný areál ale místo mletí slouží kultuře a turistickému ruchu. Sídlí v něm dvě galerie, kavárna, vzdělávací centrum pro děti i dospělé, kulturní centrum s multifunkčním sálem a turistické informační centrum. Majitelé do renovace národní kulturní památky, která je raným dílem Josefa Gočára, investovali přes 900 milionů korun, z toho 430 milionů získali od Evropské unie.
29. 9. 2023|

Regály tak jako v roce 1911. Jaroměř otevřela památkově chráněný Wenkeův obchodní dům

Jaroměř na Náchodsku v neděli po téměř tříleté rekonstrukci slavnostně otevřela Wenkeův obchodní dům, který je sídlem městského muzea. Oprava modernistické budovy z roku 1911, která je od roku 2017 národní kulturní památkou, přišla na třicet milionů korun. Součástí investice byla i oprava sousedního domu, čímž muzeum významně rozšířilo výstavní plochu.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 20:02|

Klíčníci otevřeli komoru s korunovačními klenoty. Přípravy na výstavu vrcholí

Po pěti letech uvidí veřejnost české korunovační klenoty. Z příslušné komory je už vyzvedlo sedm klíčníků. Zájemci si budou moct klenoty, ale třeba také lebku svatého Václava, prohlédnout od úterní deváté hodiny ráno. Klenoty se prezident Miloš Zeman rozhodl ukázat veřejnosti u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Netradičně budou k vidění v katedrále svatého Víta. Naposledy se tak stalo v roce 1955. Pro výstavu neplatí žádné rezervace ani časové vstupenky.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 18:42|

V půlce ledna Hrad vystaví ve svatovítské katedrále korunovační klenoty

Znovu po pěti letech budou vystaveny české korunovační klenoty. Stane se tak u příležitosti 30. výročí vzniku Česka. Tentokrát si je lidé budou moci prohlédnout od 17. do 21. ledna, tedy mezi prvním a předpokládaným druhým kolem volby prezidenta. Bude to na netradičním místě, a to přímo v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Tam byly naposledy k vidění v roce 1955. Spolu s nimi bude vystavena i lebka svatého Václava.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 19:12|

Stavba budoucí galerie v mlýnech v Pardubicích se protáhne. Kraj chtěl v projektu změny

Stavební část přeměny automatických mlýnů na galerijní prostory v Pardubicích potrvá o tři měsíce déle a skončí v červnu příštího roku. Kraj ještě zadal některé změny v projektu. Východočeská galerie se pak veřejnosti otevře v polovině roku 2023. Nabídne až tisíc metrů čtverečních výstavních ploch.
23. 11. 2021|

Střecha nad hlavou je stejně třeba jako hlava nad střechou, ukazuje architektura od secese k dnešku

„Architektura je odrazem společnosti, odrazem existence národa,“ poznamenává historik architektury Vladimír Šlapeta, jeden z kurátorů nové výstavy Česká architektura od secese k dnešku. Koná se jako připomínka stopadesátého výročí narození architekta Jana Kotěry. Vedle jeho prací ale v Jízdárně Pražského hradu představuje rovněž na pět set děl a téměř tři sta architektů působících na českém území od konce devatenáctého století do současnosti.
1. 9. 2021|

Jaroměř osvěží Gočára. Wenkeův obchodní dům projde rekonstrukcí

V Jaroměři na Náchodsku začala rekonstrukce historického Wenkeova obchodního domu. V budově architekta Josefa Gočára nyní sídlí městské muzeum. Rozsáhlé opravy se budou týkat také navazujícího objektu, kde byly umístěny depozitáře. Rozpočet projektu, který počítá s vybudováním nové expozice, je stanoven na zhruba 27 milionů korun. Většinu nákladů pokryjí dotace z evropských fondů. Stavební práce by měly skončit v únoru 2022.
5. 1. 2021|

Den architektury zavede zájemce do řeky, Bílého domu i nemocniční kotelny

Na tři sta procházek, cyklovyjížděk, exkurzí do nepřístupných budov, přednášek a projekcí nabízí do 7. října program letošního Dne architektury. Festival, který navzdory názvu trvá celý týden, podesáté touto formou přibližuje architekturu a urbanismus jako součást všeho, co nás obklopuje. Programem se prolíná několik témat, například ekologická linka nebo připomínka tvorby významných architektů.
2. 10. 2020|