TÉMA

Jiří Horecký

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci, klienti se ale odstěhovat odmítají

Peticí i postojem lékařů se snaží klienti domova pro seniory Hvězda ve Zlíně odvrátit stěhování. Zařízení přišlo o registraci na poskytování sociálních služeb a kraj už téměř pro šedesátku klientů hledá nové bydlení – ti se ale stěhovat nechtějí.
17. 11. 2023|

Benefity mají přijít o zvýhodnění. Podle zaměstnavatelských svazů by je většina firem omezila, nebo i zrušila

Příspěvky na sport nebo na kroužky pro děti zaměstnanců by se mohly firmám prodražit o desítky procent. Vláda totiž v rámci úspor plánuje zrušit daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů prostřednictvím takzvaného konsolidačního balíčku. Kabinet očekává, že by tento krok mohl státu přinést asi 1,4 miliardy korun. Většina firem by podle dat Unie zaměstnavatelských svazů nejspíše benefity buď zrušila, nebo výrazně omezila.
6. 6. 2023|

Nedostatek míst v domovech pro seniory má vyřešit novela. Ministerstvo plánuje zlepšit terénní péči

Lidí v důchodovém věku přibývá a míst v domovech pro seniory není dost. Kvůli stárnutí populace navíc kapacity dále klesají a aktuálně čeká na umístění do domovů deset až patnáct tisíc lidí. V některých regionech čekají i rok. Situaci by měla pomoci vyřešit novela zákona o sociálních službách, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela má rovněž nastavit pravidla pro terénní péči, díky které mohou senioři žít doma a nemusí zbytečně odcházet do pobytových zařízení.
4. 3. 2023|

Jsme ve válečném stavu. Nelze vést diskusi, jestli se máme uskromnit, řekl k regulaci vytápění expert

„Cílem je zaručit tepelný komfort v domácnostech v případě výpadku,“ prohlásil v pořadu 90' ČT24 náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti) v souvislosti s navrhovanou vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu. Dodal, že jde pouze o airbag, který se použije v případě nouze, ale nejlépe bude, pokud jej Česko nepoužije. Vyhlášku však kritizují například Asociace hotelů a restaurací či poskytovatelé sociálních služeb.
12. 8. 2022|

Poskytovatelé sociálních služeb si dodatečně rozdělí 3,2 miliardy, shodla se koalice

Lídři koaličních stran se v úterý shodli na dofinancování péče pro poskytovatele sociálních služeb. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání oznámil, že na péči pro potřebné poskytne kabinet dodatečných 3,2 miliardy korun. Kraje původně žádaly doplacení 4,4 miliardy korun. Poskytovatelé sociální péče dříve upozorňovali na to, že bez dalších peněz budou muset omezit své služby.
12. 7. 2022|

Uherskohradišťsko a okolí Prahy na semaforu zčervenalo. Ve čtvrtek bylo nejvíc nově nakažených

Červenou barvu, značící nejvyšší riziko nákazy koronavirem, má na mapě okresů nově také Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Většina okresů v přehledu zůstává oranžová, tedy na druhém stupni nebezpečí. Aktualizovanou mapu v pátek představil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci. Uvedl také, že se v příštím týdnu či 14 dnech nebudou přijímat žádná nová opatření kvůli covidu-19. Ve čtvrtek padl další rekord v počtu nově nakažených, hygienici jich odhalili 3493. Do pátečních 18:00 pak přibylo dalších 1759 případů.
2. 10. 2020Aktualizováno2. 10. 2020, 21:11|