TÉMA

Róbert Dziak

Šéf BIS Koudelka se dočkal hodnosti generála. Zeman jeho povýšení opakovaně odmítal

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se po letech odmítání od bývalého prezidenta Miloše Zemana dočkal povýšení. Brigádním generálem ho v pondělí na Pražském hradě jmenoval na návrh vlády prezident Petr Pavel. Zeman obdobnému návrhu kabinetu v minulosti nevyhověl sedmkrát. Povýšen byl v pondělí také náčelník generálního štábu Karel Řehka nebo policejní prezident Martin Vondrášek.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 20:12|

Vláda navrhla jmenovat šéfa BIS Koudelku generálem

Ministři ve středu schválili návrh na jmenování šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky generálem. Prezident Petr Pavel již avizoval, že návrhu vyhoví. Jeho povýšení opakovaně odmítal předchozí prezident Miloš Zeman. Vláda rovněž schválila důchodovou novelu, díky které by žádost o důchod mělo být možné podat on-line. Penze by se měly vyplácet v první půli měsíce.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 18:13|

Výsadkový prapor v Chrudimi se přeměnil na pluk. Armáda reaguje na změnu bezpečnostní situace

Česká armáda ve čtvrtek uskutečnila plánovanou přeměnu 43. výsadkového praporu v Chrudimi na pluk. Jednotka, která je určena pro výsadkové operace, akce v týlu nepřítele či na evakuaci civilistů, bude mít do roku 2026 nové schopnosti. Rozroste se také početně a získá nové vybavení. Elitní útvar má být během několika desítek hodin schopný zasahovat kdekoli na světě. Vojsko už dříve krok prezentovalo jako reakci na změnu bezpečnostní situace s tím, že ji ilustruje třeba obsazení Krymu Ruskem.
1. 10. 2020|