TÉMA

Zákon o ochraně veřejného zdraví

Vláda na 60 procent požádá o prodloužení nouzového stavu, řekl Vondráček v Otázkách Václava Moravce

Chaotický postup vlády srazil důvěru české veřejnosti na historické minimum. Podrývají ji navíc žádosti o odvolání ministrů z úst prezidenta Miloše Zemana. Na to však v současné situaci není prostor, shodli se předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vývoj nákazy covidu-19 se v Česku zlepšuje jen málo, vláda proto nejspíš opět požádá poslance o prodloužení nouzového stavu. Parlament přitom musí vyřešit i to, podle jakých pravidel se bude volit v podzimních sněmovních volbách.
14. 3. 2021|

Podle Babiše je jedinou možností dalšího nouzového stavu žádost hejtmanů. Ti jsou stále rozdělení

Vláda si nemůže dovolit obejít Poslaneckou sněmovnu a vyhlásit nový nouzový stav. Po páteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jediným řešením je podle něj to, že by hejtmani o vyhlášení kabinet požádali. Vláda v pátek se šéfy krajů o dalším postupu při koronavirové pandemii jednala, pokračovat bude v sobotu večer. Rozhodnutí musí podle Babiše padnout nejpozději v neděli dopoledne. Hejtmani jsou zatím v názoru na situaci po nouzovém stavu rozdělení, prezident Zeman vyjádřil nespokojenost s jeho neprodloužením. Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužit nouzový stav, který tak končí v neděli 14. února.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 21:48|

Bez nouzového stavu může cestu z pandemie řídit souhra ministerstva, hygieny a krajů

V neděli zřejmě skončí nouzový stav. Česko by se v novém týdnu ocitlo bez celoplošných omezení zaváděných kvůli pandemii koronaviru, řadu oblastí by ale mohla dál regulovat souhra krajů a rozhodnutí ministerstva zdravotnictví na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Přinášíme přehled dostupných informací.
12. 2. 2021|

Nejzasaženější regiony počítají se zpřísněním opatření. Jedná se o omezení pohybu

Vláda by mohla ve čtvrtek rozhodnout o cílených opatřeních proti šíření nemoci covid-19 v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Po jednání Ústředního krizového štábu to ve středu řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Spekulace o hermetickém uzavření ale popřel. Jeho slova potvrdil ve středeční Devadesátce také hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). Oba zmíněné regiony jsou epidemií zasaženy nejvíce z celého Česka – problémy mají zejména s lůžkovou kapacitou nemocnic.
11. 2. 2021|
Interview ČT24

Omezit práva za nouzového stavu je v pořádku. Jiné to je, když nouzový stav není, míní ústavní právník

Vyhlášení nouzového stavu a na něj navazujících omezení je podle ústavního právníka Marka Antoše v pořádku a soudně prakticky nepřezkoumatelné. Vyplývá to z rozhodnutí, které učinil Ústavní soud již na jaře. Právník ale zapochyboval o tom, zda jsou plně v souladu se zákony restrikce, které již ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo. Například k nařízení zavírací hodiny podle Antoše stávající zákon o ochraně veřejného zdraví nestačí. Ústavní právník byl hostem Interview ČT24.
1. 10. 2020|