TÉMA

Dlužníci

Oddlužovací milostivé léto se může od září do listopadu zopakovat, řekli vládní politici

Milostivé léto pro dlužníky by se mohlo letos od začátku září do konce listopadu zopakovat. Nyní se jedná o parametrech druhé oddlužovací akce. Na úterní tiskové konferenci to oznámili ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a šéf poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný.
25. 1. 2022|

Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.
14. 11. 2021|

Oddlužení by mohlo místo pěti let trvat tři roky, schválila vláda. Její návrh posoudí parlament

Proces insolvence by mohl v budoucnu trvat u všech lidí tři roky, vláda schválila na pondělním zasedání příslušnou novelu. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že tříletý režim místo pětiletého by se mohl týkat řízení zahájených po 1. červenci příštího roku. Předpis však nejprve musí projednat Poslanecká sněmovna a Senát.
2. 11. 2020|

Platební morálka dlužníků se zatím nezhoršila, krize se může projevit koncem roku

V prvním pololetí letošního roku se platební morálka zadlužených Čechů nezhoršila. Průměrná částka, kterou tuzemští dlužníci hradí z nesplacených pohledávek, meziročně sice mírně klesla na 2600 korun, zároveň se však zvýšil počet nově vytvořených dohod o splácení dluhu i míra jejich dodržování, vyplývá ze statistik inkasní agentury EOS KSI. Zlepšení je ale podle firmy dočasné, neboť reálný dopad koronavirové krize se na statistikách podepíše až na konci roku.
30. 9. 2020|